Pajtić i Pastor razgovarali sa Devenportom

Pokrajina ponovila da želi saradnju sa Republikom

13. nov 2014

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da saradnja republickce i pokrajinske vlade predstavlja “elementarnu odgovornost” prema građanima.

Pajtić je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom podsetio da je Pokrajinska vlada uputila poziv Vladi Srbije za održavanje zajedničke sednice, na kojoj bi se dogovorili o rešavanju izazova koji srtoje pred njima, preneo je Biro za informisanje Pokrajinske vlade.

“Rešavanje važnih ekonomskih i socijalnih pitanja, na način koji je u duhu evropskih demokratskih tekovina, najvažniji je zadatak svih nas”, poručio je Pajtić.

Kako se navodi Pajtić i Devenport su razgovarali i o aktuelnoj situaciji u Vojvodini, nakon rekonstrukcije Pokrajinske vlade, kao i o stvaranju uslova za privlačenje stranih investicija.

Sagovornici su konstatovali da je odlična komunikacija koju predsednik Pokrajinske vlade ostvaruje sa evropskim institucijama nedvosmislena potvrda opredeljenosti Srbije i Vojvodine za evropske integracije.

Pajtić je istakao da Evropska unija od 2000. godine značajno podržava reforme u Srbiji i zahvalio što je na ovaj način uloženo skoro 1,2 milijarde evra u Srbiju.

Sa Devenportom je danas razgovarao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji se takođe založio za saradnju pokrajinske i republičke administracije.

Pastor je rekao da i nakon rekonstruisanja Pokrajinske vlade ne vidi drugi izlaz iz trenutnih problema, osim otvorenog dijaloga i širokog diskursa svih poitičkih aktera u vezi sa aktima koje je neophodno doneti kako bi Pokrajina nesmetano funkcionisala.

„U narednih godinu i po dana, koliko je ostalo do kraja ovog mandata, trebalo bi da se reše pitanja finansiranja pokrajine, nadležnosti i započne široki diskurs u vezi sa pitanjem promene Ustava i ustavnog položaja Vojvodine”, kazao je Pastor.

Dodao je da je njegova ideja da se oformi tim stručnjaka, kao što je to bio slučaj kada je donet Statut Vojvodine, koji će napraviti značajne korake za donošenje ovih akata.

“Ta potreba je potpuno realistična“, istakao je Pastor i ocenio da se sukobljavanjem pokrajinske i republičke administracije ne može napraviti nikakav iskorak.

„Najbolje bi bilo da se dogovorimo oko ključnih stvari, dinamike realizacije, pa tek onda razgovaramo o izborima, jer destabilizacija političkih prilika u Pokrajini ne ide u prilog rešavanju značajnih pitanja“, ocenio je Pastor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga