Pajtić i Pastor: Ništa od vanrednih pokrajinskih izbora

Pajtić: SNS da razmišlja o republičkim izborima; Pastor: Nema uslova za izbore

05. mar 2013

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić odbacio je danas mogućnost raspisivanja vanrednih pokrajinskih izbora i poručio da Srpska napredna stranka (SNS) treba pre da razmišlja o vanrednim republičkim izborima.

Pajtić je agenciji Beta rekao da potpredsednik SNS Igor Mirović kada zahteva vanredne pokrajinske izbore namerno prećutkuje činjenicu da su na dopunskim izborima za tri pokrajinska poslanika naprednjaci i socijalisti pobedili u onim izbornim jedinicama u kojima su pobedili i na izborima u maju 2012. godine pa samim tim apsolutna većina koju ima Demokratska stranka u koaliciji sa LSV, SVM i LDP ni na koji način nije ugrožena.

Prema njegovim rečima, rezultati izbora su pokazali da socijalisti u Vojvodini gube podršku birača i u opštinama gde su do sada tradicionalno vladali, pošto sun a izborima u maju 2012. godine, pored Apatina, osvojili poslaničko mesto u Srbobranu, koje im je sada preuzeo SNS.

Pajtić je rekao da je DS na izborima u Apatinu, Srbobranu i Zrenjaninu osvojila više glasova nego na izborima u maju 2012. godine.

“DS ima stabilnu i apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu, a SNS i SPS će 2016. godine ponovo dobiti priliku da izgube pokrajinske izbore. Ponovljeni pokrajinski izbori pokazuju da je vreme za vanredne republičke izbore”, poručio je Pajtić, koji je i zamenik predsednika DS.

Pastor: Nema uslova za vanredne pokrajinske izbore, mandat do 2016.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor saopštio je danas da nema uslova da se raspišu vanredni pokrajinski izbori i podsetio da je mandat aktuelnog saziva do 2016. godine.

Pastor je u saopštenju za javnost podsetio da je način raspisivanja pokrajinskih izbora utvrđen Statutom Vojvodine i Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izboru poslanika

On je naveo da izbore za poslanike raspisuje predsednik skupštine, 90 dana pre isteka mandata Skupštine, a pre roka ih može raspisati u slučaju raspuštanja skupštine.

Predsednik Skupštine Vojvodine može da raspusti parlament na obrazloženi predlog pokrajinske vlade, kao i u slučaju izglasavanje nepoverenja pokrajinskoj vladi, i to u slučaju ako skupština ne izabere novu pokrajinsku vladu u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja.

“Vanredni pokrajinski izbori ne mogu biti raspisani sve dok se ne ispune uslovi predviđeni Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izboru poslanika u Skupštinu Vojvodine i Statutom Vojvodine”, poručio je Pastor u saopštenju za javnost.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga