Pajtić i Pastor do kraja nedelje „u četiri oka“

LSV neće učestvovati u tim razgovorima

25. nov 2014

Premijer Vojvodine Bojan Pajtić i predsednik pokrajinske Skupštine Ištvan Pastor trebalo bi do kraja nedelje da razgovaraju o situaciji u Pokrajini i odnosima u koaliciji koju trenutno u Vladi Vojvodine čine DS, LSV i SVM.

To je Pajtić izjavio za Danas, a na pitanje hoće li tom sastanku prisustvovati i predstavnici LSV, on je odgovorio da će to biti sastanak tet-a-tet.

Tri nedelje posle rekonstrukcije vojvođanske vlade za koju SVM nije glasao, predstavnici tri stranke koje imaju sekretare u pokrajinskoj vlasti nisu razgovarali o odnosima u koaliciji, odnosno da li SVM ostaje u njoj ili ne. Nakon izostanka podrške Pajtićevoj rekonstruisanoj vladi, iz DS i LSV stizale su najave o tome da će biti razmotreno da li SVM i dalje treba da bude deo njihove koalicije.

Ne bi li stranku vojvođanskih Mađara izveli na čistac, LSV je SVM postavio tri pitanja: da li će njihov poslanik u EP, ukoliko dođe do sukoba interesa između Srbije i Mađarske, glasati u korist Srbije ili Mađarske, da li je SVM za promenu ustavnopravnog položaja Vojvodine ili nije i da li SVM smatra da je Vojvodina opljačkana poklanjanjem NIS ili nije. LSV je konstatovala da samo na taj način može razgovarati o daljoj saradnji uz napomenu da, ako garancije i odgovori izostanu, pokrajinska vlast može funkcionisati i uz podršku 63 poslanika.

Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinskog odbora DS, na pitanje da li se DS priključuje ovim pitanjima ili možda ima i svoja, odgovorio je da će DS njihova pitanja SVM uputiti u direktnim razgovorima.

Kao odgovor na saopštenje LSV, Pastor je naveo da njegova stranka ne želi da destabilizuje vojvođansku politiku, ali ne pristaje na ucene. „Od nas se ne mogu ucenama iznuditi stajališta sa kojima se ne slažemo, bilo da se radi o koalicionom dogovoru, a posebno ne kada u pokretanju tog stajališta nas nisu uključili, već nam poturaju sporazum ili odluku kao što se to potura psima“, rekao je Pastor.

Odgovor je stigao iz LSV. Stranka Nenada Čanka je saopštila da je „Pastor tokom tri meseca tri puta zaredom izdao koalicione partnere i tako destabilizovao političke prilike u Vojvodini“. „Zato nije nikakva ucena, nego normalna politička komunikacija kada se nakon tri ovakva iskustva od koalicionog partnera traže garancije da neće za svako naredno glasanje praviti nove dogovore sa SNS i dalje destabilizovati političke prilike“, zaključuju u LSV.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga