Pajtić i Čaplovič za bržu nostrifikaciju diploma

Trenutno oko 500 studenata iz Vojvodine studira u Slovačkoj

22. okt 2013

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ministar obrazovanja Slovačke Dušan Čaplovič založili su se danas za brže rešavanje problema nostrifikacije diploma studenata koji se obrazuju u Slovačkoj.

U razgovoru je istaknuto da je neophodno olakšati proces priznavanja diploma, kako bi se što veći broj mladih, nakon obrazovanja u Bratislavi ili Banskoj Bistrici, vratili u svoja rodna mesta i dali doprinos zajednici iz kojih su potekli, navodi se u saopštenju za sastanka.

Pajtić i Čaplović pomenuli su i ideju formiranja isturenih odeljenja univerziteta u Bratislavi i Banskoj Bistrici u Novom Sadu.

Trenutno oko 500 studenata iz Vojvodine studira u Slovačkoj, dok je istovremeno oko 700 studenata slovačke nacionalnosti na Univerzitetu u Novom Sadu, navodi se u saopštenju.

Dušan Čaplovič zahvalio je Vladi Vojvodine jer dobro brine o očuvanju identiteta slovačke zajednice u toj pokrajini.

„Način na koji se Vlada Vojvodine brine o slovačkoj zajednici može da bude primer mnogim zemljama u Evropi“, rekao je Čaplovič.

Pajtić je rekao da je Vlada Vojvodine posvećena očuvanju identiteta nacionalnih zajednica koje žive na prostoru pokrajine i dodao da se preduzimaju koraci kako bi se njihov tradicionalno dobar položaj, još više poboljšao.

„Slovačka zajednica u Vojvodini je najstarija i najveća autohtona zajednica van teritorije Slovačke i mi želimo to bogatstvo da sačuvamo“, naveo je Pajtić i dodao da je u proteklih pet godina u sredine u kojima žive Slovaci uloženo je oko dve milijarde dinara za programe u oblasti obrazovanja, nauke, kulture.

U razgovoru je istaknuta i mogućnost saradnje u okviru Dunavske strategije, kao glavnog razvojnog potencijala u periodu od 2014. do 2020. godine, kada je reč o prostoru Podunavlja, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga