Pajtić: Hrabro se suprotstaviti antievropskim elementima

Vlada svoju nesposobnost prebacuje na najvitalniji deo društva

04. feb 2015

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić pozvao je danas u Briselu poslanike Evropskog parlamenta da podrže što brži početak pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji (EU), u cilju dalje demokratizacije zemlje i nastavka reformi.

„Niko ne može biti zadovoljan situacijom u Srbiji, ali odlaganjem pregovora stvari će biti još gore“, upozorio je Pajtić.

Apelujem na vas da Srbiju i region Zapadnog Balkana držite visoko na agendi, rekao je Pajtić, obraćajući se poslaničkoj grupi socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

„U Srbiji postoje antievropski elementi, ali i u nekim državama članicama Unije“, ukazao je Pajtić, i moramo im se hrabro suprotstaviti, odlučno, uvek i stalno.

Pajtić je rekao da DS, čiji je predsednik, ne očekuje da neko drugi „bije njene bitke“ za demokratiju, ali očekuje da se pošalje jasna poruka, ne samo Srbiji, već i nekim državama EU, da nema pregovora o osnovnim demokratskim vrednostima i da ne sme biti nasilja u politici.

„Pozivam vas da iskoristite svoj uticaj da se omogući sloboda govora, da se povrati sloboda medija“, naglasio je Pajtić.

On je, u izjavi novinarima, objasnio da je dobio poziv poslanika stranaka socijaldemokratske orijentacije, da se obrati u Evropskom parlamentu, povodom 25. godišnjice obnavljanja rada DS.

Pajtić smatra da Vlada svoju nesposobnost prebacuje na najvitalniji deo društva i da pravne države ima sve manje i napominje da je na udaru čak i Zaštitnik građana.

„Zato se zalažemo za što skoriji početak pregovora o poglavljima 23 i 24, koja se bave vladavinom prava i medijskim slobodama. To bi omogućilo da Srbija postane bolja, demokratska i pravna država“, zaključio je Pajtić.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga