Pajtić: Glasaću za Sašu Jankovića, opozicija ne sme da kalkuliše

"Tema predsedničkih izbora 2017. nije to da li će režim biti pobeđen, već to kako će izgledati opozicija u godinama koje su pred nama"

29. dec 2016

Republički poslanik i bivši lider Demokratske stranke Bojan Pajtić saopštio je danas da će na predstojećim predsedničkim izborima glasati za Sašu Jankovića jer ne želi da se postidi svog izbora ili baci glas. Pajtić je istakao i da rukovodstva stranaka građanske orijentacije ne shvataju da će kalkulisanje sa idejom da se na predsedničkim izborima uberu dnevnopolitički poeni naići na prezir birača, ali i svog članstva.

„Iako bavljenje politikom smatram svojom prošlošću, broj pojedinaca, grupa i medija koji me pozivaju da iznesem svoj stav oko predsedničkih izbora je toliki da mi jedino preostaje da javno i glasno saopštim svoju poziciju, da to ne bih privatno činio stotinama puta u mesecima koji su pred nama. Dosadašnja iskustva mi govore da Saša Janković stoički čvrsto stoji iza onoga u šta veruje, nezavisno od cene koju bi zbog toga mogao platiti. Konačno, samo tako je i moguće voditi dostojanstven život. A Srbiji je danas nasušno potreban dostojanstven predsednik“, objavio je Pajtić na Fejsbuku profilu.

Pajtić je ocenio i da je Saša Janković, po prirodi pozicije zaštitinika građana na kojoj se nalazi, najupućeniji kolika je dubina nepravde koju građani doživljavaju u kontaktu sa birokratizovanim državnim aparatom, kao i „koliko je štetno stanje u kome podela vlasti ne postoji a zakoni su, što bi rekao Pašić, ‘za protivnici'“.

„Zbog toga nije lako ni zamisliti kompetentnijeg kandidata za šefa države“, naveo je on i dodao da veruje da nema bojazni da će se dogoditi kopernikanski obrt ukoliko Janković pobedi na izborima, niti da će ući u političku trgovinu sa režimom „kome su strane vladavina prava, demokratija, pravda, akademska čestitost“.

„Držanje Saše Jankovića koji ne pristaje na implicitne ili eksplicitne ucene raznih opozicionih političkih igrača imponuje svakom ko razume da je samo bezrezervna podrška čoveku koji se usuđuje da se kandiduje za predsednika i stavi glavu tamo gde drugi ne bi stavili nokat –prihvatljiva. Svaki nagoveštaj trulog kompromisa ili trgovine zbog pridobijanja podrške može samo da konsternira potencijalne birače i ostavi ih kod kuće na dan izbora“, istakao je.

Pajtić je naveo i bi voleo da ima predsednika države „koji nema fiziološki otpor prema knjizi, pozorištu, znanju i predsednika kojim bi se, makar povremeno, ponosio“.

„Rukovodstva stranaka građanske orijentacije ne shvataju da će očigledno kalkulisanje sa idejom da se na predsedničkim izborima uberu dnevnopolitički poeni naići na prezir kako birača, tako i samog članstva. Njihovo biračko telo nije autoritarno, i neće slepo slušati ‘vođe’. Ljudi koji su skloni da podrže građansku opciju ishod ovih izbora ne posmatraju kao odgovor na pitanje ko će u narednih pet godina postavljati ambasadore i deliti odlikovanja, već kao razrešenje dileme da li da ostanu da žive u ovoj zemlji, ili da emigriraju u prvu državu u kojoj im se ukaže bilo kakva perspektiva“, naglasio je on.

Pajtić je ocenio i da zbog takvog ponašanja opozicionih političara, tema predsedničkih izbora 2017. godine nije to da li će režim biti pobeđen, jer je, kako smatra, zbog političke nezrelosti mala verovatnoća da će se to dogoditi, već to kako će izgledati opozicija neposredno nakon izbornog procesa i u godinama koje su pred nama.

On je istakao da su rukovodstva stranaka građanske orijentacije sama kriva zašto je sve manje važno da li će se stranke izjasniti o predsedničkom kandidatu ili će izbore prespavati.

„Apel 100 uglednih ličnosti predstavljao je i neku vrstu moralnog naloga partijama koje su isti ti potpisnici toliko zdušno i javno podržavali. Verovao sam da je opozicija toliko pala, da će morati da posluša glas građana. Pogrešio sam“, naveo je Pajtić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga