Pajtić: Gašenje RBV zbog političkih pritisaka

Ni jedna banka na svetu ne bi mogla da izbegne takve pritiske kakve je RBV imala od resornog ministra Dinkića

06. jan 2013

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je do odustajanja od dokapitalizacije Razvojne banke Vojvodine (RBV) i kasnije odluke o gašenju te banke došlo zbog političkih pritisaka i posledica tih pritisaka.

Pajtić je za „Dnevnik“ naveo da opstanak RBV nije bio interes nove republičke vlasti i zapitao kako je moguće da se istovremeno s gašenjem ove banke Vlada Srbije odlučila na dokapitalizaciju Komercijalne banke za koju je izdvojila sto miliona evra u gotovini.

Prema njegovim rečima, pokrajinska vlada je u takvoj situaciji uspela da se izbori za to da se formira Razvojni fond Vojvodine koji će preuzeti imovinu i potraživanja RBV u vrednosti od najmanje 18 milijardi dinara. Na taj način će, kako je rekao, biti sačuvana sredstva koja je Pokrajina ulagala u RBV, a novi Fond će, po još povoljnijim uslovima moći da podstiče razvoj privrede, poljoprivrede, investicije i otvaranje novih radnih mesta.

– Odustali smo od dokapitalizacije RBV zato što ni jedna banka na svetu ne može da izdrži takve pritiske, odnosno to da resorni ministar u parlamentu proziva i kritikuje njene deponente, pri čemu su ti deponenti službena tajna te banke – rekao je Pajtić.

On je istakao da je zanimljivo da isti oni koji napadaju RBV istovremeno ulaze u dokapitalizaciju republičke Komercijalne banke, gde upumpavaju sto miliona evra. Govoreći o razlozima zbog kojih je Pokrajina odlučila da preuzme Metals banku pre nekoliko godina i preimenuje je u Razvojnu banku Vojvodine, Pajtić je rekao da je u dogovoru sa tadašnjim guvernerom i državnim vrhom doneta takva odluka jer bi njeno propadanje za posledicu imalo gubitak desetina hiljada radnih mesta u Vojvodini i pucanje finansijskog sistema u zemlji.

– Mi smo u procesu saniranja RBV imali saradnju sa prethodnom republičkom vladom. Nažalost, u Srbiji kako se promeni vlada, tako se menja i državni interes i počinje sve od nule. A izgleda da se interesi nove vlade u velikoj meri svode na potiranje svega što je radila prethodna, pa je to bio slučaj i sa RBV – ocenio je Pajtić.

Prema njegovim rečima, Pokrajini ništa drugo nije preostalo pod takvim pritiscima nego da odustane od dokapitalizacije i sačuva sredstva koja je investirala u RBV osnivanjem Razvojnog fonda Vojvodine. Na pitanje da li se može desiti da i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine doživi istu sudbinu kao RBV, Pajtić je rekao da je u ovoj zemlji „prevelik broj ljudi koji su umislili da su Ilija Čvorović, i koji vide zaveru i protivzakonito ponašanje na svakom koraku“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga