- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pajtić: EU da osudi političko nasilje u Srbiji

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić pozvao je danas Evropsku uniju da se aktivnije uključi u sprečavanje “političkog nasilja i govora mržnje” u Srbiji.

„EU može da učini mnogo više od onoga šta danas vidimo kao reakciju na medijski mrak a to su dva-tri pasusu u godišnjem Izveštaju o napretku. Potrebna je jasna i mnogo brža akcija kako bi se sprečila dalja radikalizacija fizičkog nasilja i govora mržnje u političkom životu“, poručio je Pajtić na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Sofiji.

On je kritikovao pojedine predstavnike EU koji hvale „samo njima vidljive reforme” predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

“Oni to čine na račun podrške implementaciji Briselskog sporazuma, zbog čega neki u Evropskoj uniji prećutkuju pravo stanje stvari u Srbiji“, ocenio je Pajtić.

On je pozdravio slanje misije Evropskog parlamenta za ljudska prava u Srbiju u junu mesecu i iskazao punu solidarnost sa Socijademokratskim savezom Makedonije u njihovim izazovima, za koje je rekao da su u mnogo čemu slični sa izazovima koji stoje ispred Demokratske stranke u Srbiji.

Pajtić je rekao da u Srbiji vlada “atmosfera straha”, te da vlast apsolutno ne toleriše bilo kakvu kritiku, bez obzira da li dolazi od novinara, opozicije ili nezavisnih institucija.

„U poslednje tri godine ukinute su uticajne političke emisije, otpušteni novinari, prebijani i zatvarani politički protivnici SNS-a i zbog toga je u Srbiji situacija sa ljudskim pravima drastično pogoršana“, rekao je Pajtić a prenela Radiotelevizija Vojvodine.

On je kazao da Zaštitnik građana u Srbiji prolazi kroz „režimski medijski linč“.

(Autonomija/RTV)

Podelite ovu stranicu!