Pajtić: Ekonomski osnažiti žene na selu

Iako žene više od polovine stanovništva u Srbiji, muškarci su vlasnici velike većine nepokretnosti

24. feb 2014

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je položaj žena u društvu u Srbiji ispod nivoa koji priliči 21. veku i založio se za ekonomsko osnaživanje žena kao jedan od ključnih preduslova za smanjivanje nasilja nad ženama i uopšte za poboljšanje položaja žena u društvu.

“Žene su posebno ugrožene u sesoskim sredinama, zbog toga podržavamo ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima, kako bismo umanjili problem njihove ekonomske zavisnosti”, rekao je Pajtić na konferenciji “Poslovno povezivanje žena koje žive u ruralnim područjima”.

Prema njegovim rečima, iako žene više od polovine stanovništva u Srbiji, muškarci su vlasnici velike većine nepokretnosti.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova-Makanova založila se za stvaranje snažne mreže žena-preduzetnica i za međusobnu solidarnost među ženama, kako bi unapredile svoj položaj u društvu.

Amasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic rekao je da je potrebno raditi na razbijanju tradicionalne patrijarhalne svesti koja postoji u velikom broju društava u svetu.

Projekat koji je danas predstavljen je prvi projekat u oblasti rodne ravnopravnosti u okviru IPA programa Prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji je pokrenut sa idejom da se seoskim ženama pruži institucionalna podrška za ekonomsko osnaživanje, kako bi bile prepoznate kao akterke ruralnog razvoja.

Projekat su realizovali Garancijski fond Vojvodine, Zavod za ravnopravnost polova Vojvodine i Savez udruženja nezaposlenih osoba Bač-Kiškun županije u periodu mart 2013. – februar 2014. godine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga