Pajtić: DS neće po svaku cenu da bude na vlasti

"Granica je to da nije prihvatljiva koncentraciona vlada"

26. juna 2014

Demokratska stranka sledeće nedelje počinje razgovore sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Novom demokratskom strankom o rekonstrukciji Pokrajinske vlade, a jedina moguća koalicija je upravo ona sa sadašnjim koalicionim partnerima uključujući NDS, izjavio je predsednik DS-a Bojan Pajtić u emisiji „Jedan na jedan“ RTV-a.

„Dakle, nije moguća koalicija LSV, NDS, SVM, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije jer bi bila reč o neprirodnoj koaliciji. Da bi se stvorila takva nova većina tu treba dodati i Demokratsku stranku Srbije, Srpsku radikalnu stranku i Treću Srbiju. Ovakva jedna koalicija bi bila problem i za građane Vojvodine i za pokrajinsku administraciju jer ne bi mogla da zauzme jedinstven stav ni po jednom pitanju“, ocenio je Pajtić.

On je istakao da Demokratska stranka neće po svaku cenu da bude na vlasti.

„Granica je to da nije prihvatljiva koncentraciona vlada. Dakle, nije nam prihvatljiva saradnja sa strankama sa kojima ne delimo principe. DS će biti deo rekonstruisane vlade ukoliko bi se nastavilo sa dosadašnjom politikom pokrajinske vlade kojom je smanjena nezaposlenost u pokrajini za gotovo 100.000. Naravno u toj politici su do sada učestvovali i naši partneri iz LSV i Saveza vojvođanskih Mađara“, istakao je Pajtić.

On je dodao da se u „reformatiranje pokrajinske administracije“ ulazi zato što postoje nove okolnosti.

„To znači da je DS 2012. godine imala 59 poslanika u Skupštini Vojvodine, a taj broj je sada smanjen različitim potkupljivanjima i otimanjima. Neki poslanici su otišli u druge stranke čije vrednosti DS ne deli“, rekao je Pajtić.

Na pitanje kako komentariše zamerke koje na račun demokrata upućuju ligaši koji tvrde da nisu imali komunikaciju sa DS za koju kažu da je autistična stranka, Pajtić kaže da članovi Vlade Vojvodine iz LSV i SVM nisu bili tretirani drugačije nego članovi vlade iz redova DS.

Na konstataciju da je pokazna vežba za stvaranje nove skupštinske većine u Vojvodini bilo izglasavanje novog izbornog zakona bez glasova demokrata, Pajtić kaže da je prava pokazna vežba kada se usvaja budžet ili rebalans budžeta. On se osvrnuo i na novi izborni zakon.

„Mislim da je greška što je izborni sistem promenjen, suština je u tome da li je time unapređen politički sistem u Vojvodini ili nije. Mislim da je unazađen jer od sada gotovo polovina građana i građanki Vojvodine neće imati svoje predstavnike u pokrajinskoj Skupštini“, ocenio je Pajtić.

On je dodao da predsednik nove rekonstruisane pokrajinske vlade treba da bude iz Demokratske stranke, ali da li će se on opredeliti da taj posao radi i ubuduće, kako kaže, pitanje je o kojem treba da raspravi sa članovima Demokratske stranke, a ne sa koalicionim partnerima.

Govoreći o odnosu sa NDS, Pajtić je istakao da nema problem s tim da DS uđe u koaliciju sa doskorašnjim partijskim kolegama, ali dodaje da imaju isti stav prema ovoj stranci i sada kao i onda kada je Boris Tadić napustio DS.

(Autonomija/RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga