Pajtić: DS bi pobedio na vanrednim izborima u Novom Sadu

"Očigledno je da je nasilje postalo matrica ponašanja u ovom gradu"

28. jul 2013

Aktuelna vlast u Novom Sadu nije napravila nikakav pomak napred i građani bi to kaznili na eventualnim vanrednim izborima, na kojima bi Demokratska stranka (DS) ponovo pobedila, izjavio je danas zamenik predsednika DS-a Bojan Pajtić.

Pajtić je u intervjuu za novosadski Radio 021 rekao da bi DS, ako bi se dogodilo da u Novom Sadu budu raspisani vanredni lokalni izbori, itekako bio spreman da izađe na njih i pobedi kao i na izborima 2012. godine.

“DS može i sutra da izađe na lokalne izbore u Novom Sadu. Podsećam da je DS pobedio i na prethodnim izborima. Mnogo je političkih i kvazipolitičkih subjekata koji su podelili upravljanje javnim preduzećima u gradu i upravi i najblaže rečeno se ponašaju nedomaćinski prema odgovornostima koje su preuzeli”, ocenio je Pajtić.

Prema njegovim rečima, nakon vanrednih izbora DS bi i ovog puta ušla u koalciju sa strankama koje su njeni tradicionalni partneri i programski su im bliske.

“Mislim da se vidi velika razlika u periodu u kom je ovaj korpus vodio grad od perioda u kom imamo nacionalne, a u nekim slučajevima i nacionalističke političke strukture koje se nalaze u gradu koji je po definiciji istorijski multietnički”, rekao je Pajtić.

Dodao je da ova činjenica sama po sebi predstavlja problem za grad, zbog čega vidi veliku želju građana da se vlast promeni, “jer građani ne primećuju nikakav pomak napred, veća isključivo unazad”.

“Veliki revolt građana je izazvala činjenica da je nova skupštinska većina napravljena od stranaka koje su izgubile izbore, posebno iz razloga što velik deo vladajuće koalicije čine odbornici Romske demokratske stranke (RDS) za koje je Srpska napredna stranka (SNS) pre stupanja u koaliciju tražila da budu pohapšeni zbog navodne krađe glasova”, rekao je Pajtić.

Dodao je da takvih optužbi sada više nema i da je očito da SNS sada tih šest odsto glasova koje je dobila RDS smatra legitimnim, iako u Novom Sadu nema ni blizu šest odsto Roma, ni po jednom popisu.

Pajtić je ocenio i da je nova lokalna vlast formirana na neprincipijelan način pošto su se u njoj našla tri odbornika sa liste Lige socijaldemokrata Vojvodine i dva sa liste DS-a, jer je očito da birači ovih stranaka nisu glasali za SNS i vladajuću koaliciju.

Zamenik predsednika DS-a je naveo i da je Novi Sad danas možda najnebezbedniji grad u zemlji, s obzirom na broj pucnjava i incidenata koji se dešavaju, a ne preuzima se ništa da bi se nešto sprečilo ili rešilo.

“Očigledno je da je nasilje postalo matrica ponašanja u ovom gradu, jer se i preuzimanje nekih institucija, kao što je Luka Novi Sad, odigrava sa privatnim obezbeđenjima i ljudima koji se očigledno bave fizičkim preuzimanjem i čuvanjem objekata. Sve je to zajedno dovelo Novi Sad do neprepoznatljivosti”, rekao je Pajtić.

(Autonomija/021) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga