- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pajtić: Deklaracija će osuditi zločine nad svim narodima

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će na sutrašnjem zasedanju Skupštine Vojvodine biti usvojena deklaracija o osudi zločina nad pripadnicima svih naroda na ovim prostorima.

Pajtić je novinarima u Vladi Vojvodine rekao da je Skupština prihvatila da se raspravlja o predlogu deklaracije o osudi zločina nad pripadnicima srpskog naroda, ali je ona dopunjen i osudom zločina nad drugim narodima, jer zločin ne sme da bude obojen.

“Zločin je zločin, nezavisno od toga nad pripadnikom kog naroda je učinjen. Zbog toga mi želimo da kroz deklaraciju izrazimo pijetet, žaljenje i ogorčenost zbog svake žrtve koja je stradala u poslednjoj deceniji 20. veka na prostorima bivše Jugoslavije”, rekao je Pajtić.

Predsednik Vlade Vojvodine je rekao i da su oslobađajuće presude Haškog tribunala za hrvatske generale i zapovednike Oslobodilačke vojske Kosova izazvale revolt građana Vojvodine svih nacionalnosti jer su očigledno nepravedne i selektivne.

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Vojvodine zatražili su prošlenedelje da se održi vanredna sednica pokrajinskog parlamenta na kojoj bi bila usvojena deklaracija o osudi zločina nad pripadnicima srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije.

Predsednik poslaničke grupe SNS Igor Mirović rekao je da deklaracija predstavlja svojevrstan vid protesta protiv oslobađajući presuda Haškog tribunala u slučaju hrvatskih generala i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Inicijativi za održavanje vanredne sednice nije se pridružila jedino opoziciona Srpska radikalna stranka.

U tekstu deklaracije se, pored ostalog, navodi da „Skupština Vojvodine izražava nezadovoljstvo i ogorčenost građana presudama Haškog tribunala optuženima za ratne zločine nad Srbima na prostorima bivše Jugoslavije“.

U deklaraciji stoji poziv svim relevantnim institucijama i pojedincima u Srbiji i okruženju da osude zločine počinjene nad Srbima, odnosno navodi se da Skupština Vojvodine pruža podršku svim državnim organima i institucijama u čijoj je nadležnosti istraga zločina.

Bojan Pajtić je danas potvrdio da će naknadno u dnevni red sutrašnje sednice biti uvršten i Predlog zakona o Razvojnom fondu Vojvodine, koji je vlada po hitnom postupku pre dva dana uputila parlamentu nausvajanje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!