Pajtić: Dečja bolnica u Novom Sadu najbolja u Srbiji

Potpisano više ugovora pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade

12. apr 2016

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da Dečja bolnica u Novom Sadu ima najbolji dijagnostički centar, ne samo u Srbiji nego i “mnogo šire”.

Pajtić je prilikom obilaska rekonstruisanog odeljenja dijagnostike u Dečjoj bolnici rekao da je na taj način unapređen proces lečenja dece, koji je i najosetljiviji i najzahtevniji, jer “nema ničeg goreg nego kada je dete bolesno”.

“Ovo znači da kada bolesno dete dođe u bolnicu, za deset minuta imate kompletnu dijagnostiku. I onda nije čudo kada se dugo, uz upotrebu znanja i veština i uz mnogo ljubavi ulaže i gradi jedna institucija gde je smrtnost 0,37 posto, a na nivou Srbije oko četiri odsto. Zbog toga ova institucija, kako svojom efikasnošću, tako i svojim izgledom, čini život bolesne dece lepšim i podnošljivijim u okolnostima gde im je zdravlje narušeno“, kazao je Pajtić.

On je tom prilikom uručio i ugovore za sufinansiranje 22 projekta u oblasti zdravstvene zaštite u Vojvodini, u vrednosti od 150 miliona dinara.

Ugovorima koji su danas uručeni direktorima vojvođanskih bolnica, predviđena je nabavka medicinske opreme, rekonstrukcija i adaptacija bolničkih objekata.

Sredstva su dodeljena Kliničkom centru Vojvodine, domovima zdravlja u Bačkom Petrovcu i Kanjiži, institutima u Sremskoj Kamenici, Dečjoj bolnici, Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kovinu, opštim bolnicama u Subotici, Sremskoj Mitrovici, Vrbasu i Pančevu.

A u zgradi Pokrajinske vlade danas su potpisani ugovori kojima se obezbeđuje sufinansiranje troškova prevoza za više od tri hiljade studenata iz 33 vojvođanske opštine, u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara.

“Svi znamo koliko je potrebna ‘decentralizacija pameti’ i koliko je važno da mladi ljudi po završetku studija ostanu u svojim mestima, da znanjem koje su stekli unaprede lokalnu sredinu“, rekao je tom prilikom pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov.

Danas je i pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nenad Stanković potpisao je 27 miliona dinara vredne ugovore o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava za realizaciju projekata primene toplotnih pumpi za zagrevanje i hlađenje objekata javne namene na teritoriji Vojvodine.

Ugradnjom toplotnih pumpi podstiče se racionalnije korišćenje energije, kao i njena ušteda, pošto toplotne pumpe, prema rečima sekretara Stankovića, za jedan uloženi kilovat čas električne energije daju četiri do pet puta više toplotne energije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga