Pajtić: Cezaristička diktatura Aleksandra Vučića

Ministar policije ponizio elitne pripadnike policije kada ih je naoružane postrojio da mu budu scenografija

30. nov 2015

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić optužio je danas predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da pokušava da zavede „cezarističku dikaturu“ i ocenio da je Vučić u nedelju izvršio nekoliko krivičnih dela – samovlašće, trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

„Cezarističku diktaturu karateriše neograničena samovolja diktatora koji državu i podanike drži u stalnoj pretnji vanrednim stanjem ili proizvodnjom okolnosti koje zahtevaju uvođenje vanrednog stanja. Takođe, diktator podgreva nadu podanika obećavajući i najavljujući velike privredne projekte i radove koji će omogućiti ekonomsku stabilnost, zadovoljstvo i sreću svima. Diktator javnost obasipa uz pomoć opakih propagandista senzacijama, senzacije uništavaju vrednosni sistem, a javnost dezorijentišu i pogrešno usmeravaju“, citirao je Pajtić delove knjige “Sociologija” Čedomira Čupića.

Najavio je da će DS podneti krivične prijave protiv Vučića, ministra policije Nebojše Stefanovića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara jer su, kako je ocenio, zloupotrebili državne institucije, prekršili zakone, izazivali strah među građanima, širili paniku, stvarali atmosferu državnog udara i pokušavali da uvedu strahovladu.

Vučić je juče otišao u policiju na saslušanje nakon što je „Kurir“ objavio tekst da je premijer sa još tri osobe pokušao da uceni nekadašnjeg direktora tog lista. Stefanović je rekao da je Vučić na sva pitanja o tom slučaju odgovorio sa „ne“ i da je prošao poligraf, a Lončar je rekao da je bivši direktor „Kurira“ ozbiljno bolestan.

On je povodom hapšenja S.M. kazao i da ako je neko posmatrao kuće premijera i treba da bude uhapšen i da se utvrdi da li je imao loše namere, ali da to ne sme biti povod „za progon medija koji drugačije razmišljaju, za fantomke i duge cevi na konferenciji za štampu i simuliranje vanrednog stanja“.

Pajtić je ocenio da su državni funkcioneri juče u suštini instrumentalizovali državu da bi povisili rejting sopstvene stranke, što u pravnoj državi nije prihvatljivo.

Službeni položaj zloupotrebio je i Stefanović, koji je „ponizio elitne pripadnike policije, časne ljude koji rade svoj posao tako što ih je pretvorio u scenografiju za farsu koju smo imali prilike da gledamo ceo dan“, dodao je Pajtić.

Na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o hapšenju S.M. zbog, kako je naveo, posmatranja kuće premijera Srbije, Stefanović je bio okružen naoružanim pripadnicima specijalnih jedinica policije.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga