Pajtić: Brisel ima visoko mišljenje o Vojvodini

Vojvodina je privukla oko polovine svih stranih investicija u Srbiji

11. okt 2013

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je u Briselu da očekuje da izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije bude pozitivan, posebno zato što Komisija ima visoko mišljenje o Vojvodini koja, kroz prekograničnu saradnju, daje veliki doprinos evro-intergaciji Srbije.

Posle sastanka s predstavnicima Direkcije za proširenje Evropske komisije, Pajtić je rekao da je Vojvodina pre nekoliko dana proglašena za treću regiju po kvalitetu projekata IPA što pokazuje njenu rešenost da doprinese evro-integraciji Srbije, preneo je Biro za informisanje Vlade Vojvodine.

„Vojvodina je veoma uvažena i zbog očuvanja nacionalnog identiteta velikog broja nacionalnih zajednica, i ta činjenica sigurno može doprineti procesu evropskih integracija cele Srbije“, ocenio je Pajtić.

Dodao je da se Vojvodina priprema za primenu pravnih normi i standarda Evropske unije na regionalnom i lokalnom nivou, a projekti koje razvija usmereni su ka osnaživanju organa regionalnih i lokalnih vlasti.

„Mi u Vojvodini duboko verujemo da na putu ka evropskim integracijama naša inicijativa ne sme ići samo od republičkih vlasti ka nižim nivoima, već i obrnuto. Svaka opština, okrug i regija treba članstvo u EU da prepozna kao svoj autentični i apsolutni prioritet“, ukazao je Pajtić.

Naglasio je da je neophodno unaprediti kvalitet i kapacitet organa pokrajinske i lokalnih vlasti, jer će oni samo tako moći da preuzmu značajnije uloge i odgovornosti kroz koje će se obezbediti „istinska decentralizacija države u interesu svih građana“.

Pajtić je rekao da je rad predstavništva Vojvodine u Briselu, koje je danas proslavilo dve godine postojanja, usmeren ka privlačenju stranih investicija i predstavljanju ekonomskih potencijala Pokrajine.

„Vojvodina je privukla oko polovine svih stranih investicija u Srbiji, a preko 80 odsto odobrenih fondova iz programa IPA realizovano je na teritoriji Vojvodine. Mi brzo učimo i oslanjamo se na uređenu infrastrukturu, obrazovane stručnjake, prerađivačku industriju i jaku poljoprivredu, energetiku i jak IT sektor“, naveo je Pajtić.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga