Pajtić: Borba protiv ovog režima je maraton, bojkot izbora je samo prvi korak

"Građanska neposlušnost gde god je to moguće"

29. avg 2019

Nekadašnji predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da je vlast u uslovima medijske blokade, kupovine glasova i zastrašivanja birača nesmenjiva i da se zato od opozicionih političara ne očekuje borba za mandate, već borba za slobodu.

„Oni moraju znati da borba protiv ovog režima neće biti trka na 100 metara već maraton, u kojem je bojkot samo prvi korak“, rekao je Pajtić za novi broj nedeljnika Vreme.

Prema njegovim rečima, „bojkot mora biti aktivan“, što znači – građanska neposlušnost, gde god je to moguće.

„Konstantni protesti po celoj Srbiji, koji ne smeju prestati, bez obzira na brojnost demonstranata. Tribine, performansi, koncerti… Neposredni razgovori političara sa građanima u svim, pa i u najudaljenijim mestima“, dodao je Pajtić.

On je naveo da „opozicionari koji se bave politikom treba da se obavežu da neće učestvovati u prvoj prelaznoj vladi nakon smene režima i da će na odgovorne pozicije predložiti najistaknutije stručnjake“.

Kako je objasnio, „ovo je neophodno da bi opozicija stekla što veći kredibilitet i da bi na svoju stranu privolela i apstinente koji su razočarani u sve političke opcije“.

„U uslovima u kojima režim nema legitimitet, jer je opozicija bojkotovala izbore, a Srbija, usled navedenih aktivnosti, vri – poruka opozicije će se snažnije čuti, inicijativa će, prvi put, biti na njenoj strani, a vlast će upadati u nervozu i praviće greške usled stalnog pritiska. Unutrašnje aktivnosti opozicije treba da prati i intenzivna komunikacija sa progresivnim stranka i organizacijama, pre svega evropskim“, rekao je Pajtić.

Govoreći o razgovorima vlasti i opozicije, on je naveo da „režim toliko ozbiljno shvata ‘pregovore’ da su na njih poslali predstavnike koji nemaju kapacitet da obećaju ni čašu kisele vode, a kamoli da garantuju poštovanje Ustava i zakona“.

On je naveo i da veruje da je ulazak Demoktarske stranke u Savez za Srbiju bio „jedini mogući potez koji su, posle katastrofe na beogradskim izborima, demokrate mogle da povuku, uz punu svest o ideološkoj heterogenosti te široke koalicije“.

(Beta, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga