Pajtić: Ako ne budu usvojeni amandmani žalba Ustavnom sudu

Vojvodina je jedini član Ustava koji se svesno ne poštuje u Republici i koji svesno ignorišu instutucije Srbije.

22. nov 2012

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je večeras da će Pokrajina, ukoliko Skupština Srbije ne usvoji amandmane Vojvodine na zakon o budžetu za 2013. godinu, pokrenuti inicijativu pred Ustavnim sudom Srbije (USS).

„Ukoliko ne budu usvojeni amandmani, pokrenućemo inicijativu ocene ustavnosti Zakona o budžetu pred USS, budući da je vrlo jednostavno izračunati kolike su ustavne garancije koje su opredeljene za AP Vojvodinu“, rekao je Pajtić novinarima u Skupštini Vojvodine.

Pajtić je istakao da je obaveza Vlade i Skupštine Vojvodine da traže da se poštuje najviši pravni akt Srbije i dodao da je to jedini član Ustava koji se svesno ne poštuje u Republici i koji svesno ignorišu instutucije Srbije.

„To je situacija koja nije održiva, ne samo zbog toga što time nije zadovoljna Skupštine Vojvodine ili Vlada Vojvodine, nego i zbog toga što ta ustavna garancija obezbeduje pravo na razvoj građanima Vojvodine“, rekao je Pajtić.

On je ocenio da nepoštovanje Ustava onemogućuje formiranja pravne države i ostvarivanja elementarnih standarda za demokratizaciju društva i evropskih integracija Srbije.

„Ako ne poštujemo sopstvene pravne akte, onda sasvim sigurno ne možemo biti okarakterisani kao pravna država“, rekao je Pajtić.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga