Pajtić: Ako je Ustav secesionistički, onda je i Deklaracija

Mi ne možemo i nećemo prihvatiti odgovornost za sveukupni razvoj privrede u Vojvodini, u situaciji kada se prava ne poštuju

13. maj 2013

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine predstavlja javni i formalni apel da se uspostavi vladavina prava kada je u pitanju poštovanje ustavnih i zakonskih obaveza prema Vojvodini.

“Ukoliko su ustav i zakoni secesionistički, onda je i ova deklaracija secesionistička. Mi se ne obraćamo ni Vašingtonu, ni Briselu, ni Moskvi, ni Pekingu, već želimo da zajednički sa republičkim vlastima rešimo problem poštovanja prava građana Vojvodine”, rekao je Pajtić na sednici Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine.

On je naveo da ustavne garancije nisu poštovane i nisu dosledno sprovođene ni u prethodnim godinama, zbog čega je Vlada Vojvodine i ranije insistirala da one budu poštovane.

“A da se ustavne garancije poštuju, mogli bismo zaposliti daleko više ljudi, imati daleko više investicija… Ali, mi imamo Zakon o budžetskom sistemu Srbije, koji je praktično u suprotnosti sa Ustavom Srbije, kada je poštovanje prava Vojvodine u pitanju”, kazao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, vojvođanske vlasti uvažile su odluku Ustavnog suda Srbije po kojoj je osporeno više od 20 nadležnosti pokrajine, zbog čega očekuju da i republičke vlasti poštuju svoje ustavne i zakonske obaveze prema Vojvodini.

“Mi ne možemo i nećemo prihvatiti odgovornost za sveukupni razvoj privrede u Vojvodini, u situaciji kada se pokrajinskom budžetu vraća nešto manje od 100 dinara po glavi stanovnika mesečno. Sa manje od 100 dinara teško da možemo govoriti o nekom potencijalnom prosperitetu i smatramo kao zamenu teza kada se spočitava pokrajinskoj administraciji da je kriva za lošu privrednu sliku. Mi tražimo da preuzmemo odgovornost, ali to je moguće samo kroz postovanje ustava i zakona”, rekao je Pajtić.

Dodao je da je svako poboljšanje teksta Predloga deklaracije dobrodošlo i da je spreman da pokrajinskoj vladi predloži konstruktivne izmene teksta tog dokumenta.

“Susretali smo se sa optužbama das mo izdajnici, danas se neki drugi ljudi susreću sa takvim optužbama, koje pripadaju prošlosti i koje su nedopustive”, poručio je Pajtić.

Sednici prisustvuje svih 15 članova Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, od kojih su 11 poslanici, a četiri si izabrani iz reda istaknutih naučnih i stručnih radnika.

Za preostale članove Odbora izabrani su profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Stevan Lilić, penzionisani profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Momčilo Grubač, novosadski advokat Srđan Sikimić i docent na novosadskom Pravnom fakultetu Slobodan Orlović.

Predlog deklaracije izazvao je velike polemike u političkoj javnosti, a opozicione partije u Skupštini Vojvodine organizovale su u aprilu miting sa zahtevom da pokrajinska vlada podnese ostavku.

Predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke Srbije optužili su vlast u Vojvodini za „separatizam“.

Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara odbacili su ove optužbe i kazali da im je jedini cilj da zaštite ustavna i zakonska prava Vojvodine koja se, po njihovom mišljenju, neprestano krše.

Opozicija: Nećemo glasati za Predlog deklaracije

Predstavnici opozicionih političkih stranaka u Skupštini Vojvodine najavili su danas da neće glasati za Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

U Skupštini Vojvodine u opoziciji su Srpska napredna stranka, koalicija predvođena Socijalistickcom partijom Srbije, Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović rekao je da ta stranka neće podržati tekst deklaracije, jer je ona “izraz nemoći” Vlade Vojvodine da upravlja onim elementima autonomije pokrajine koji su joj na raspolaganju.

“Ovaj akt ima separatističku notu. Deklaracija je nekakav vrh brega koji se valja i koji se često skriva iza očiju javnosti”, ocenio je Mirović i optužio pokrajinske vlasti da su one te koje krše Ustav i zakone, a ne republičke vlasti.

Saša Santovac iz Srpske radikalne stranke rekao je da je Predlog deklaracije neprihvatljiv za tu stranku, jer sadrži veliki broj paušalnih ocena, umesto da se pokrajinske vlasti žale Ustavnom sudu i pokrenu postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti,pošto je to put koji je u skladu sa Ustavom, a ne donošenje deklaracije.

“Deklaracija se pojavila u onom trenutku kada se približilo potpisivanje Briselskog sporazuma. Zbog toga smatramo da je rec o veštački stvorenoj tenziji”, ocenio je Santovac i rekao da je to uvod u izmene Ustava Srbije i povratak na vojvođansku autonomiju kakva je bila po Ustavu SFRJ iz 1974. godine.

Pavle Budakov iz Socijalističke partije Srbije ocenio je da je deklaracija nepotrebna i sa formalnog i sa suštinskog aspekta, najavio da je ta stranka neće podržati i pozvao Vladu Vojvodine da je povuče iz procedure.

“Autonomna Pokrajina Vojvodina je ustavna kategorija i ona mora da postoji, u to nema sumnje. Ali, predlaganjem ove deklaracije je došlo do nepotrebnog podizanja političkih tenzija, do ekstremnih ideja o ukidanju Vojvodine, o Vojvodini republici, što su za nas neprihvatljive ideje koje su rezultat ovakve deklaracije”, kazao je Budakov.

Pozdravio je održavanje sednice Odbora za pitanja ustavno-pravnog pitanja Vojvodine i ocenio da su na taj način smanjene tenzije, jer je rasprava o Predlogu deklaracije vraćena u institucije sistema.

“Ali, umesto deklaracije potrebni su nam razgovori sa republičkom administracijom. Sama deklaracija bez razgovora neće doprineti ničemu”, rekao je Budakov.

Branislav Ristivojević iz Demokratske stranke Srbije ocenio je da je Predlog deklaracije generator problema, a ne njegovo rešenje i najavio da ta stranka neće glasati za taj dokument.

“Bolje je povući taj predlog i pokušati rešavati problem koje je ova poražena politika izazvala. Bolje je da raspravljamo o Statutu Vojvodine, koji će, sve su prilike, biti takođe proglašen neustavnim. Prvo treba te problem rešiti, a onda nam deklaracija i neće trebati”, rekao je Ristivojević.

Skupština Vojvodine raspravljaće o Predlogu deklaracije na zasedanju zakazanom za 20. maj.

Odbor usvojio šest amandmana

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine usvojio je danas šest amandmana na Predlog teksta deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koje su podneli predstavnici vladajućih stranaka, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić koji je prisustvovao sednici Odbora, rekao je da će predložiti pokrajinskoj vladi da pojedine amandmane  prihvati i ugradi u tekst deklaracije, o kojoj Skupština Vojvodine treba da raspravlja 20. maja.

Pajtić je i potpredsednik Demokratske stranke, koja je stožer vladajuće koalicije u pokrajini.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši rekao je da je ta stranka podnela nekoliko amandmana na tekst Predloga deklaracije, s ciljem da se tekst unapredi ali i da se doprinese unapređenju poštovanja ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

“Ja Vojvodinu doživljavam kao građanin ove pokrajine, a ne građanin srpske Vojvodine. Ja živim u mojoj Vojvodini i pritom naravno ne sporim državnost Srbije”, rekao je Egereši.

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški rekao je da Vojvodina kao autonomna pokrajina proizlazi iz antifašizma i iz Narodnooslobodilačke borbe.

“To je sistem vrednosti na kojem počiva i EU kao celina, a tada je iskazana volja naroda Vojvodine”, kazao je Bogaroški.

U tom amandmanu se navodi da je autonomija Vojvodine “istorijsko i prirodno pravo” njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom naroda Vojvodine na skupštini, u julu 1945. godine, kada su oni jedinstvenom voljom odlučili da se priključe Srbiji.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović rekao je da je “sramota” da se prihvati takav amandman jer je to poruka da je autonomija Vojvodine nastala odlukom komunističke, jednostranačke skupštine, i to u vreme dok su “trajale likvidacije političkih neprijatelja i nedužnih građana Vojvodine”.

Saša Santovac iz Srpske radikalne stranke rekao je da je taj amandman LSV zapravo potvrda da Predlog deklaracije ima “separatističku pozadinu”.

Član Odbora iz redova eksperata, profesor Pravnog fakulteta Slobodan Orlović rekao je da su nosioci suvereniteta građani Srbije, a ne građani Vojvodine.

“Vojvodina ima pravo da uređuje određene oblasti na svojoj teritoriji, ali nema pravo na samoodređenje”, rekao je Orlović i dodao da Predlog deklaracije treba ili potpuno preurediti ili ga potpuno povući.

Profesor prava Stevan Lilić ocenio je da je Deklaracija doprinela tome da se rasprava vrati u institucije sistema.

“Deklaracija ne samo da nije nanela štetu, već je dinamizirala politički život u pravom smeru, odnosno u smeru institucija sistema. Pitanje koje pokreće deklaracija je više nego legitimno”, rekao je Lilić.

Predsednik Skupštine Vojvodine i Odbora za pitanja ustavno-pravnog pitanja Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je danas uspešno savladana lekcija o potrebi da rasprava bude demokratska i otvorena, i izrazio zadovoljstvo zbog toga.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga