Pajtić: Ako hoće da me smene, neka skupe većinu

Skupština Vojvodine odbacila predlog SNS

04. apr 2014

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je prirodno da opozicija u Skupštini Vojvodine zahteva njegovu ostavku, ali je poručio političkim suparnicima da im za smenu pokrajinske vlade treba 61 poslanik koji će podržati tu inicijativu.

“Opozicija već deset godina traži našu ostavku i vanredne izbore. To je prirodna pozicija opozicije, ali za smenu vlade im je potreban 61 poslanik”, rekao je Pajtić novinarima u Skupštini Vojvodine.

U Skupštini Vojvodine većinu od 70 poslanika ima koalicija Demokratske stranke (DS), Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara. Na današnjem zasedanju po prvi put učestvuje i novoformirani poslanički klub Nove demokratske stranke, koji čini pet poslanika koji su mandate dobili na listi DS-a.

Pajtić je rekao da je veoma važno da Skupština Vojvodine danas usvoji Program razvoja Vojvodine od 2014. do 2020. godine, kako bi pokrajina mogla nastaviti privlačiti sredstva iz fondova Evropske unije.

Prema njegovim rečima, republičke vlasti su “u docnji” kada je u pitanju usvajanje sličnog programa.

Pajtić je naveo da je zahvaljujući prethodnom Programu razvoja Vojvodine, nezaposlenost u pokrajini smanjena za 100.000 ljudi, u odnosu na 2003. godinu. “Vojvodina je prva u privlačenju stranih investicija i prva u korišćenju evropskih fondova”, naveo je Pajtić i podsetio da je Vojvodina dobila i međunarodna priznanja za to.

Dodao je da Program razvoja Vojvodine od 2014. do 2020. godine ne sme da bude predmet dnevno-političkih prepucavanja. “U srećnim državama tema je program razvoja a ne ko je prešao u koji poslanički klub”, poručio je Pajtić i dodao je u izradi Programa razvoja Vojvodine učestvovala ekipa najboljih eksperata iz različitih društvenih oblasti.

Skupština Vojvodine odbacila predlog SNS

Skupština Vojvodine odbacila je danas predlog poslaničke grupe Srpske napredne stranke da se sa dnevnog reda današnjeg zasedanja skine Program razvoja Vojvodine u period od 2014. do 2020. godine.

Od 100 prisutnih poslanika, za je bilo 32, protiv 65 a uzdržan je bio jedan poslanik.

Šef poslaničke grupe SNS Predrag Matejin rekao je na sednici da Program razvoja treba da se skine jer Vlada Vojvodine “nema legitimitet naroda” i ne treba da brine o tome kakav će razvoj pokrajine biti u narednih šest godina.

“Bilo bi vrlo korektno da se ovaj predlog povuče, da se sačeka formiranje Skupštine Srbije, da se sačekaju prevremeni izbori u Vojvodini i da nova skupštinska većina piše Program razvoja”, naveo je Matejin.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga