Pajtić: Aerodrom na Čeneju do kraja 2015. godine

Aerodorom će biti namenjen za poslovni i teretni saobraćaj, ali i za "low cost" letove

04. maj 2012

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić najavio je danas da će do kraja 2015. godine biti izgrađen aerodrom na Čeneju pored Novog Sada.

Pajtić je na predstavljanju makete tog aerodroma rekao da je Vlada Vojvodine donela danas Predlog odluke o izradi Prostornog plana aerodroma “Čenej”.

Objasnio je da će aerodrom biti namenjen za poslovne letove, za jeftine (low cost) letove, ali i za teretni saobraćaj.

„Aerodrom je izvanredno važan jer će poslovni letovi od 2015. godine biti vezani za Vojvodinu, pošto je Vojvodina izuzetno atraktivno područje za privlačenje stranih investitora”, rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, na tom aerodromu odvijaće se i teretni saobraćaj zbog toga što gotovo 40 odsto izvoza Srbije ide upravo iz Vojvodine

Dodao je da će od aerodroma značajne koristi imati i građani Vojvodine.

„Cela severna Vojvodina orijentisana je prema aerodromu u Budimpešti, a zapadna Bačka prema Osijeku. Nema razloga da naši građani ostavljaju svoja sredstva u Mađarskoj i Hrvatskoj, ako može da postoji jedan ovakav aerodrom kod nas”, kazao je Pajtić.

Naveo je da je aerodrom dimenzionisan slično kao aerodrom u Tivtu, u Crnoj Gori.

„On je upodobljen sa onim što su naše potrebe i mogućnosti. Ali, on će biti izvanredno lep, izvanredno funkcionalan i biće i ukras Novog Sada, Vojvodine i Srbije”, poručio je Pajtić.

Govoreći o finansiranju izgradnje aerodroma, Pajtić je rekao da je dobro što je donet Zakon o javno-privatnom partnerstvu, pošto se na taj način otvaraju mogućnosti dodatnog načina finansiranja i u kriznim vremenima.

Naveo je da je trebalo dve godine da se reše formalni i svojinsko-pravni problemi u vezi sa aerodromom na Čeneju.

Predstavnici Fakulteta tehničkih nauka predstavili su danas u Vladi Vojvodine maketu budućeg aerodroma.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga