Pahor: Mi smo gospodari svoje sudbine

Borut Pahor preuzeo dužnost predsjednika Slovenije dok građani odjeveni kao zombiji demonstriraju u Ljubljani

23. dec 2012

Novoizabrani slovenski predsjednik Borut Pahor položio je u subotu svečanu zakletvu pred slovenskim Parlamentom, nakon čega je zvanično preuzeo dužnost predsjednika od odlazećeg šefa države Danila Turka.

Pahor je kazao da je situacija u Sloveniji ekstremno zahtjevna, no da se problemi još uvijek mogu riješiti.

Rekao je da je kriza iscrpila građane, što je rezultiralo u masovnim demonstracijama u proteklim sedmicama.

On je kazao da Slovenci još uvijek mogu biti „gospodari svoje sudbine“.

„Ubijeđen sam da će to biti historijski podvig svih naših ljudi“, rekao je on.

„Još uvijek smo u položaju da naša budućnost ovisi od naše volje. Odgovornost koja je tu ne može se prenijeti na druge. U prvom redu je potrebno ispoljiti jaku volju politike da se apsolutno koncentrira na izlazak iz krize i na neko vrijeme zaboravi na prepirke“, poručio je Pahor.

„Slovenija  može da prokocka svoju budućnost ili da je iskoristi. To ovisi isključivo o nama.“

Turk je u četvrtak u Ljubljani Pahora obavijestio o dužnostima predsjednika države i predviđenim aktivnostima za 2013. godinu, saopćila je pres služba predsjednika Slovenije.

Pahor, bivši slovenski premijer, u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. decembra pobijedio je Turka sa 67,37 posto osvojenih glasova, javio je iz Ljubljane reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Masovne demonstracije

Kako je izvijestio Čorkalo, Pahor dolazi na funkciju u politički vrlo nezahvalnoj situaciji.

Pahor postaje šef države u vrijeme niza masovnih demonstracija u Sloveniji protiv vlasti i političke elite, nazvanih „općenarodni slovenski ustanak“.

U večernjim satima u subotu, 500 građana Ljubljane prošlo je gradom i zatim se okupilo ispred Parlamenta po završetku Pahorovog govora.

Građani su bili odjeveni kao zombiji, što je odgovor na komentar stranke premijera Janeza Janše objavljen na Twitteru da demonstracije u petak nisu bile „ustanak građana, nego ustanak zombija“.

Poslije 20 sati, demonstranti su se okupili ispred Cankarjevog doma, gdje su političari prešli iz Parlamenta kako bi proslavili dvadesetdvogodišnjicu slovenske nezavisnosti.

Subotnji protesti prošli su bez incidenta, kazao je Čorkalo.

Pahor se već našao na listi nepopularnih političara samo 20 dana nakon pobjede na predsjedničkim izborima, jer je podržao mjere štednje koje provodi Janšina Vlada i zbog kojih se na ulicama Slovenije održavaju masovni protesti.

U Ljubljani se u petak navečer okupilo 10.000 građana koji su tražili ostavke političke elite, brzu i efikasnu istragu onih koji su do imovine došli na „kontroverzan način“, te oduzimanje imovine koja se ne može opravdati, kao i da bankari preuzmu odgovornost za svoje postupke.

Ustavne promjene

Demonstranti traže i osnivanje ustavne komisije koja će biti sastavljena od građana i koja će provesti „nužne promjene Ustava Republike Slovenije“, kao i veći utjecaj na zastupnike u Parlamentu.

Talasi masovnih protesta su u Sloveniji počeli prije više od tri sedmice. Na do sada 35 uličnih protesta u 35 gradova učestvovalo je oko 70.000 nezadovoljnih građana.

Pahor je četvrti predsjednik Slovenije otkako je ta zemlja 1991. godine proglasila nezavisnost od bivše SFRJ.

Slovenski predsjednici bili su Milan Kučan od 1991. do 2002, Janez Drnovšek od 2002. do 2007. i Turk od 2007. do 2012. godine.

Mandat predsjednika Slovenije traje pet godina.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga