Padni mrtav – akcija za bezbednost Novog Sada

"Suzbijanje kriminala je pitanje političke volje”

18. sep 2013

U centru Novog Sada danas je održana akcija protiv nasilja i kriminala pod nazivom “Padni mrtav” (Drop Dead), kojom su građani želeli poslati poruku nadležnima da se u ovom gradu više ne osećaju bezbedno.

Građani, koji su se okupili na glavnom gradskom Trgu slobode, simbolično su “pali mrtvi” u tačno 17 časova, a akcija je organizovana preko društvenih mreža.

Jedna od učesnica u akciji kazala je agenciji Beta da je za akciju čula na Fejsbuku (Facebook), te da je došla da bi skrenula pažnju javnosti da je situacija u Novom Sadu kritična već mesecima unazad, ali da joj se čini da to niko ne shvata ozbiljno.

“Smatram da je bezbednost u Novom Sadu veoma ugrožena. Da ne pominjem mlade ljude koji se obračunavaju mačetama. Ja želim da se osećam bezbedno ovde i mislim da je ovo zapravo bezbedan grad, samo treba ozbiljno poraditi na tom polju”, kazala je Sanja.

Jedan od mladića koji je učestvovao u akciji, kazao je da je došao kako bi poručio svojim vršnjacima srednjoškolcima da “više razmišljaju svojom glavom, ali da poštuju tuđe mišljenje, a da za probleme traže pomoć porodice i prijatelja, jer nasiljem neće doći do rešenja”.

Akciji su se pridružili i slučajni prolaznici, među kojima i Vesna, koja je rekla da je zastala da podrži akciju kako bi se Novi Sad vratio na ono što je nekada bio – grad sigurnosti.

“Ja sam zdravstveni radnik i stalno sam u kontaktu sa povređenima iz takvih nasilnih akcija. Povrede su brutalne, posledice su trajne. Apelujem i na gradske i sve ostale vlasti da se situacija u gradu po pitanju bezbednosti hitno popravi”, dodala je Vesna.

Akciju je podržala i Branislava koja je kazala da je zapanjena što na trgu nema gradonačelnika Novog Sada, te da bi on trebao da podnese ostavku, jer ga “očigledno ne zanimaju problemi građana”.

“Strašno je to što su ljudi počeli pravdu da uzimaju u svoje ruke, jer država ne može da ih zaštiti. Naravno da nam treba načelnik policije u Novom Sadu, ali nije to jedino što rešava problem. Suzbijanje kriminala je pitanje političke volje”, kazala je Branislava.

Akciji je prisustvovalo oko 100 građana, aktivista, srednjoškolaca, kao i aktivista pojedinih opozicionih političkih stranaka iz Novog Sada, a bilo je primetno i prisustvo policije.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga