Pad medijskih sloboda u Srbiji već duže vreme

Novinari i medijski eksperti u Srbiji su saglasni u oceni da je sloboda medija na niskom nivou i da već duže vreme ima pa…

16. maja 2018

Novinari i medijski eksperti u Srbiji su saglasni u oceni da je sloboda medija na niskom nivou i da već duže vreme ima pad medijskih sloboda, što potvrđuju razni međunarodni izveštaji, rekli su danas na skupu u Beogradu predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Govoreći o nalazima izveštaja Regionalne platforme Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbednosti novinara, pravna savetnica NUNS-a Marija Vukasović kazala je da je najveći problem to što postoji znatna kontrola medija i što oni rade pod velikim pritiskom.

„Ustanovljeno je da Regulatorno telo za elektronske medije ne koristi zakonom predviđene mogućnosti“, kazala je ona i dodala da je REM zatvoren i netransparentan i da nije vršio monitoring predsedničkih izbora u 2017. godini, već da su postupali po prijavama građana i da su umesto njih posao radile nevladine organizacije.

Navela je da je u praksi dosta problematično sufinansiranje projekata u medijima i da nema evaluacije projekata po njihovom završetku.

„Neadekvatnost i neefikasnost upravnog spora je problematična“, kazala je ona i dodala da su se direktno vršili pritisci za oglašavanje kod pojedinih emitera.

Ukazala je da na veliki broj nerešenih predmeta i na neujednačnu sudsku praksu, dodajući i da novinari sve više koriste informacije poverenika, ali ne u dovoljnoj meri.

„NUNS je zabeležio i slučajeve da se određenim medijima zabranjuje da budu na nekim događajima ili da se uopšte ni ne pozivaju“, navela je ona.

Položaj novinara u redakcijama je često loš, rade bez ugovora o radu, honorarno su angažvani za male pare, navela je ona.

„Vrše se pritisci na javne servise. Visoki državni funkcioneri ih prozivaju u medijima, napadaju ih, karakterišu kao neprijatelje države i izdajnike. Uglavnom privatni mediji nemaju odvojenu redakciju od vlasnika medija. Jedan od najvećih problema je autocenzura, kao i prethodne godine i glavni razlog novinari su navodili strah od gubitka posla“, kazala je Marija Vuksavoić.

Od 1.septembra 2016. godine do 31. avgusta 2017. godine zabeleženo je 40 incidenata, smanjuje se broj fizičkih napada, ali su u porastu pretnje preko interneta, kazala je pravna savetnica NUNS-a.

„Retko kada neko iz vrha vlasti osuđuju napade na novinare i kad to rade – rade selektivno. Sporo se sprovode istrage o novinarima, mnoge su u predistražnom postupku“, navela je ona.

Podsetila je na tri nerešena ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga