Pacolli: Srbija izdvojila 300 miliona dolara za lobiranje protiv Kosova

Ne postoji država u Africi gdje Beograd nema delegaciju koja lobira protiv nezavisnosti Kosova, kaže šef diplomatije Kosova

31. jan 2018

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli tvrdi da je Srbija izdvojila 300 milijuna dolara za lobiranje kod država koje su priznale neovisnost Kosova kako bi tu odluku povukle.

Prema navodima Radio-televizije Kosova, Pacolli također posjeduje informacije po kojima je Srbija angažirala tim od 20 osoba, uglavnom eksperata u diplomaciji, kako bi posjećivali različite države u svijetu i lobirale protiv Kosova.

„Ne postoji država na afričkom kontinentu gdje Srbija nema delegaciju koja lobira protiv kosovske neovisnosti“, rekao je Pacolli.

Ometanje vanjske politike Kosova

U UNMIK-ovom pregledu medijskih objava piše i kako je Pacolli, u svom izvještaju Odboru za vanjske poslove Skupštine Kosova, izjavio kako Srbija ometa vanjsku politiku Kosova, posebice na putu integracije Kosova u različite organizacije, ali i u procesu priznavanja.

Stoga je pozvao Skupštinu Kosova da poduzme konkretne korake, navodeći kako vanjska politika nije samo pitanje Vlade, već i Skupštine Kosova.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga