Oznake za dječje knjige kojima se razbijaju rodni stereotipi

Ova je kampanja posljednja u nizu pokušaja skupina roditelja da spriječe velike izdavače da na knjige, odjeću i igračke stavljaju rodne oznake

13. okt 2015

Skupina feministkinja u Cheltenhamu ušuljala se u knjižare u kojima su ostavljale ručno rađene oznake za knjige koji razbijaju rodne predrasude u dječjim knjigama koje su posebno namijenjene djevojčicama i dječacima. Knjiške oznake uključuju slogane poput „Slavite njen mozak, a ne ljepotu“, „Dopustite djevojčicama i dječacima da budu djeca“ i „Dječaci ne moraju biti snažni i grubi“.

„Postoje dokazi koji povezuju likove i uzore u dječjim knjigama s njihovim aspiracijama“, rekla je Josephine Bartosch iz skupine Chelt Fems, koja krivi „otrovnu kombinaciju novca i inertnosti“ za sve veći broj dječjih knjiga koje podržavaju seksističke stereotipe.

Ova je kampanja posljednja u nizu pokušaja skupina roditelja da spriječe velike izdavače da na knjige, odjeću i igračke stavljaju rodne oznake. Twitter grupa LetToysBeToys je nedavno uvjerila izdavača Usborne Books da maknu oznake „za djevojčice“ i „za dječake“ sa svojih knjiga. The Independent on Sunday ne radi osvrte knjiga koje eksplicitno isključuju djevojčice ili dječake.

Lokalni su roditelji podržali kampanju Chelt Femsa, no Bartosch navodi kako je akciju potrebno proširiti kako bi zaista proizvela utjecaj. „Zaista se nadam da će i druge feminističke skupine i individue podržati kampanju i napraviti istu stvar u svojim gradovima. Zato smo napravile set oznaka za knjige koje je moguće skinuti na stranici.

Ne živimo u iluziji da će ovakva mala akcija dovesti do feminističke utopije, ali se nadamo da će potaknuti roditelje, djecu i izdavače da propituju stereotipe iza priča – to nam je dovoljno“.

(Libela)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga