Ozbiljno ugrožene medijske slobode

NDNV: Sve vrvi od propagande i falsifikata

14. apr 2013

Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je danas da su medijske slobode u Vojvodini i celoj Srbiji ozbiljno ugrožene i da novinarstvo doživljava „profesionalni sunovrat kakav nije viđen od devedesetih godina prošlog veka“.

– To je naročito vidljivo kada je reč o izveštavanjima o aktuelnim zbivanjima u Vojvodini. U tim izveštajima sve vrvi od nacionalističke propagande, poluistina, laži i falsifikata – navodi se u saopštenju ovog udruženja.

NDNV je ukazao da da je ovaj trend problematičan ne samo za medijske slobode i demokratske procese već da može i ozbiljno ugroziti bezbednost građana Vojvodine i prouzrokovati duboku krizu.

– Podsećamo na to kakvu su sramnu ulogu mediji imali u pripremi i realizaciji ratova devedesetih godina, kada su produkovali „neprijatelje“ i „izdajnike“ pretvarajući ih u metu za odstrel. Nažalost, izveštavanje o Vojvodini danas u većini medija podseća na te mračne godine – navodi se u saopštenju udruženja novinara.

NDNV je istakao da su sve političke nomenklature u Srbiji sprečavale razvoj profesionalnog i nezavisnog novinarstva, posmatrajući medije isključivo kao sredstvo za vlastitu promociju i propagandu.

– To je dovelo do toga da onaj ko drži „dizgine vlasti“ – ima skoro potpunu kontrolu nad medijskom sferom. Koliko je to opasno, vidimo po ovome što se danas dešava, kada kontrolu preuzmu oni koji su živeli i žive od prozvodnje krize i stvaranja neprijatelja – smatra NDNV.

Kao primer udara na medijske slobode NDNV navodi slučaj lista „Dnevnik“, kojim praktično rukovodi osoba čije se ime ne nalazi u impresumu, koja ima „nezvaničnu funkciju političkog komesara i onemogućava urednicima i novinarima da rade svoj posao“.

– Verujemo da će novinari „Dnevnika“ ustati u odbranu profesije i odupreti se ovim pritiscima – navodi se u saopštenju.

NDNV je saoštio da će o udarima na medijske slobode i događajima u „Dnevniku“ obavestiti međunarodne medijske i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga