Ovo su najgore zemlje na svijetu za radništvo

Na Trećem svjetskom kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), koji se od 18. do 23. svibnja održavao u Berlinu, prezentiran je indeks radničkih prava u 139 zemalja svijeta

31. maj 2014

Na Trećem svjetskom kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), koji se od 18. do 23. svibnja održavao u Berlinu, prezentiran je indeks radničkih prava u 139 zemalja svijeta. Zemlje su rangirane prema 97 indikatora – od zakonske zaštite do prakse.
Prema podacima za razdoblje od travnja 2013. do ožujka 2014. godine, Srednjoafrička Republika, Libija, Palestina, Somalija, Južni Sudan, Sudan, Sirija i Ukrajina su zemlje u kojima su radnici praktički bez ikakvih prava.

Zemlje u kojima su povrede radničkih prava iznimke jesu Njemačka, Francuska i Norveška, ali i na opće iznenađenje – Slovačka i Crna Gora.

Hrvatska je smještena u grupu u kojoj vlade i/ili poslodavci opetovano krše radnička prava te potkopavaju borbu za bolje radne uvjete. U istoj skupini s Hrvatskom nalaze se Srbija, Makedonija, Češka, Španjolska i Novi Zeland.

U izvješću ITUC globalni indeks prava: Za radnike najgore zemlje u svijetu 2014. naglašeno je kako su u zadnju godinu dana vlade više od 35 zemalja joristile metodu uhićenja radnika kao taktiku otpora zahtjevima za pošteno zarađene plaće, dostojanstvene i sigurne uvjete na radu. U najmanje devet zemalja kao metoda zastrašivanja koristila su se i ubojstva radnika. Zabrinjavajuće je da se čak u 87 zemalja radnicima onemogućava pravo na štrajk. U najmanje 53 zemlje radnicima je odbijen pokušaj za pregovore o boljim uvjetima rada.

(Libela)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga