Ove godine rezultati istraživanja mešovite komisije istoričara

Institut će izraditi bazu podataka o masovnim grobnicama i spomenicima

24. feb 2015

Ove godine, a verovatno do novembarskih komemoracija, biće objavljeni rezultati istraživanja mešovite mađarsko-srpske komisije istoričara koja treba da istraži zločine počinjene od 1941. do 1948. godine, izjavio je juče predsednik Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) Jene Hajnal.

Među izdanjima će biti podaci iz arhiva, a i prikupljena sećanja. Etnograf i muzeolog Arpad Pap je urednik dve knjige sećanja u kojima se svedoci osvrću na to vreme.

Drugo izdanje se bavi naseljavanjem Sekelja iz Bukovine 1943. godine i njihovim proterivanjem 1944. godine.

Predsednik MNS je dodao da se u vojvođanskoj bazi podataka trenutno nalaze imena oko 85 hiljada nedužnih žrtava, a da Institut za kulturu vojvođanskih Mađara pokušava da izdvoji imena mađarskih žrtava iz Vojvodine – naglasio je Hajnal.

On je istakao da je zahvaljujući republičkim poslanicima Saveza vojvođanskih Mađara srpski deo mešovite komisije ove godine dobio 2 miliona dinara iz budžeta.

Institut će izraditi bazu podataka o masovnim grobnicama i spomenicima koja će sadržati i GPS-koordinate. Podatke će MNS dostaviti u svako naselje da bi tamošnja zajednica mogla da napravi spomen-obležja, prenosi „Vajdasag Ma“.

(Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga