Ove godine lošiji indeks prekinutog detinjstva

Srbija na 46. poziciji ovogodišnjeg Indeksa prekinutog detinjstva, što je za pet mesta lošije od prošlogodišnjeg mesta

31. maja 2018

Srbija na 46. poziciji ovogodišnjeg Indeksa prekinutog detinjstva, što je za pet mesta lošije od prošlogodišnjeg mesta.

Najlošije pozicionirana država regiona je Albanija, koja se nalazi na 77. mestu, dok Slovenija drugi put zaredom deli prvo mesto, ove godine sa Singapurom, saopšteno je iz međunarodne nevladine organizacije Save the children.

Crna Gora se nalazi na 53. mestu ovogodišnjeg Indeksa prekinutog djetinjstva, što je za sedam mjesta slabije od prošlogodišnje pozicije, Bosna i Hercegovina (BiH) zauzima 39. mesto, a u odnosu na prošlu godinu pala je za cetiri mesta, prenela je RTCG.

U izveštaju se navodi da je detinjstvo najviše ugroženo u zapadnim i centralnim afričkim zemljama, najlošije rangiran je Niger, Mali, Centralnoafricka Republika, Čad i Južni Sudan.

„Indeks prekinutog detinjstva Save the Children uoči obeležavanja Međunarodnog dana deteta, upozorava da je više od pola ukupne populacije dece sveta, više of 1,2 milijarde ugroženo konfliktima, široko rasprostranjenim siromaštvom i diskriminacijom devojčica“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da izveštaj ispituje kako ta tri ključna faktora uskraćuju detinjstvo deci širom sveta.

„Drugu godinu zaredom, Indeks rangira 175 zemalja sveta po tome gde je detinjstvo najmanje, a gde najviše ugroženo usled faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dečiji rad, brakovi maloletnika, maloletničke trudnoće i ekstremno nasilje“, objasnili su u ovoj organizaciji.

Direktorka Save the Children za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić navela je da je zabrinjavajuće da su tri države iz našeg regiona nazadovale na Indeksu prekinutog detinjstva, jer to ukazuje na pogoršan položaj dece i neadekvatno ispunjavanje dečijih prava u tim državama.

„Narčito je alarmantno da BiH već drugu godinu zaredom nema podatke o deci izvan školskog sistema, dok se broj dece izvan obrazovanja u Crnoj Gori udvostručio“, reklaje Žeravčić i dodala da se iz prakse zna da se deca romske zajednice i deca s poteškoćama u razvoju, najcešće susreću s preprekama u ostvarivanju pristupa školovanju.

Ona smatra da je to jedan od prioriteta koji je potrebno hitno rešavati.

Izvršna direktorka Save the Children International Hela Torning Šmit (Helle Thorning-Schmidt) rekla je da, iako se u određenim delovima sveta napredak, on se ne dešava dovoljno brzo, a alarmantno je i da se povećava jaz između bogatih i siromašnih.

„Vlade mogu i moraju uraditi više kako bi svakom detetu, bez izuzetka, dali najbolji mogući početak života. Činjenica da države sa sličnim nivoom prihoda imaju vrlo različite rezultate za decu pokazuje da odgovarajuće politike, budžetiranje i politička posvećenost mogu napraviti ključne razlike“, zaključila je Torning Šmit.

(FoNet/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga