Ovacije za BGF u Zagrebu

Vrhunac koncerta bilo je temperamentno izvođenje Pete simfonije Čajkovskog, nakon čega su usledile višeminutne ovacije i dva bisa - završnica Train tokate, čije je poslednje taktove orkestar BGF odsvirao stojeći

30. maja 2012

Beogradska filharmonija gostovala je 28. maja u Zagrebu, posle 30 godina, a ispraćena je iz prepune dvorane “Vatroslav Lisinski” višeminutnim ovacijama publike, kao i nedavno Zagrebačka filharmonija u Beogradu, koja je takođe nastupila posle 30-godišnje pauze.

BGF je, sa šefom-dirigentom Muhajem Tangom, izvela u Zagrebu atraktivnu minijaturu Train toccata Lj. Juana, a potom je s pijanistom Aleksejom Volodinom izvela Treći klavirski koncert Rahmanjinova.

Vrhunac koncerta bilo je temperamentno izvođenje Pete simfonije Čajkovskog, nakon čega su usledile višeminutne ovacije i dva bisa – završnica Train tokate, čije je poslednje taktove orkestar BGF odsvirao stojeći. Koncert je završen tek kada je Beogradska filharmonija, kao drugi bis, izvela i Hristićevu Grlicu bez dirigenta.

Posle koncerta, prema navodima BGF, domaćini iz Zagrebačke filharmonije organizovali su druženje za članove oba orkestra, koje je potrajalo do kasno u noć.

Zagrebačkim koncertom BGF završen je ciklus “Pika Točka Tačka” u ovoj sezoni.

Publika u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu imaće priliku da čuje sva tri orkestra u svom gradu i u narednom periodu, obzirom na to da će projekat regionalne saradnje tri nacionalne filharmonije trajati najmanje pet godina.

Prvi regionalni projekat u kulturi takvih razmera inicirali su direktori tri nacionalne filharmonije, a zvanično su je i podržali predsednici tri države, kao i premijeri i gradonačelnici sva tri grada.

Realizaciju projekta “Pika Točka Tačka” finansijski je pomogla američka ambasada u sve tri države.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga