- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ovacije za antiratni Teret

Debitantski igrani film “Teret” Ognjena Glavonića, autora nagrađivanog dokumentarca “Dubina dva” o masovnim grobnicama kosovskih Albanaca u Batajnici, premijerno je prikazan 24. novembra u Beogradu kao jedan od najvažnijih događaja na 24. Festivalu autorskog filma (FAF), a ekipa tog antiratnog filma ispraćena je snažnim aplauzima publike u punoj Kombank dvorani.

Domaćoj premijeri “Tereta”, koji je prozivan u desničarskim komentarima u tabloidima kao antisrpski i pre nego što je viđen, prisustvovale su mnogobrojne Glavonićeve filmske kolege i druge ličnosti kulturnog života, koje je ispred Kombank dvorane dočekalo i nekoliko mestimično raspoređenih pripadnika policije.

Predsednik festivalskog Saveta, reditelj Srdan Golubović, istakao je važnost premijere “Tereta” i istakao da je posle otvaranja FAF-a prethodne večeri i uručenja nagrade za životno delo Želimiru Žilniku – kao simbolu “umetnosti pobune”, publika u prilici da vidi hrabro i pankerski buntovno delo o jednom od najmračnijih događaja u novijoj istoriji Srbije.

Kontekst filma dat je samo kratkom informacijom da se radnja događa za vreme NATO bombardovanja, koje je usledilo nakon sukoba na Kosovu između državnih snaga i separatista.

Radnja filma događa se tokom jednog dana dok vozač kamiona Vlada prevozi nepoznati tovar sa lokacije na Kosovu do Beograda, otkrivajući istinu o teretu tek po završenom poslu, dok pere ispražnjeni kamion po zadatku. Filmskim jezikom – prikazujući ženski lanac, hemijsku olovku, kliker… Glavonić otkriva i gledaocima istinu o teretu koji je Vlada prihvatio da vozi nakon što je izgubio posao u fabrici. Kroz odnos Vlade i njegovog sina Ivana, kao i Vladinog prisećanja na sopstvenog oca, partizana koji se borio na Sutjesci, ali i priču mladog autostopera Paje koji sa Kosova namerava da otputuje u Nemačku, Glavonić otkriva i šta jedna generacija ostavlja drugoj. “Teret” je i priča o društvu za vreme bombardovanja, o teretu mladih bez perspektive, o raspadu Jugoslavije… kako je sam autor rekao novinarima uoči premijere.

“Vozač u filmu razmišlja i o mom ocu koji je bio u ratu u Hrvatskoj. Film je nastao iz sudara te priče o kamionu, koja je bila inicijalna kapisla i mojih sećanja na bombardovanje, na tadašnja iskustva. Sećam se straha, paranoje, ali i solidarnosti među ljudima, a sećam se i da mi je jednako kao te bombe i NATO bilo važno to što sam se u to vreme zaljubljivao u pank i metal muziku. Tako da je film sudar tih slika koje sam doživeo i onih slika i priča koje su mi bile zabranjene, ne samo meni nego i većem delu društva, a koje se i dalje prećutkuju”, rekao je Glavonić, čiji je “Teret” osvojio nagrade na festivalima u Kini, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu…

Prema rečima Glavonića, za njega je “Teret” i film o njegovom putu, o saznanju te priče i o artkulisanju bunta. “U filmu nisam sudija šta je dobro ili zlo, želim da otvorim prostor da gledaoci to pročitaju i dovrše priču”, naveo je Glavonić uoči premijere.

Uz Glavonića i koproducente Draganu Jovović i Stefana Ivančića, publika je posebno snažno pozdravila glavne glumce Pavla Čemerikića i Leona Lučeva, koji je za ulogu vozača kamiona osvojio proteklog leta Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu, a tri puta je izlazio da se pokloni beogradskoj publici. Zapaženu ulogu ostvario je i Ivan Lučev, kao autostoper Paja, a snažan aplauz dobila je i dramska autorka Olga Dimitrijević koja se kratko pojavljuje u ulozi pevačice na svadbi u kafani u koju Vlada kratko svraća vozeći još uvek nepoznati tovar.

“Teret” na FAF-u ima projekcije u još pet termina – u Kombank dvorani, bioskopu “Fontana”, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Centru za kulturu “Vlada Divljan” i Domu kulture Studentski grad.

Producenti “Tereta” su Non-Aligned Films iz Srbije, a koproducenti Cinema Defacto (Francuska), Kinorama (Hrvatska) i Three Gardens Film (Iran).

Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije Eurimages, Hrvatskog audiovizualnog centra, fonda Visions Sud Est, Hubert Bals Fonda festivala u Roterdamu i Doha Film Instituta.

Zbog velikog interesovanja, publika 24. FAF-a će imati priliku da pogleda “Teret” u pet termina nakon premijere – u Kombank dvorani, bioskopu “Fontana”, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Centru za kulturu “Vlada Divljan” i u Domu kulture Studentski grad.

*Foto: Tanja Drobnjak

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!