Privredna komora Srbije od danas i u Zagrebu

Cilj predstavništva je da omogući lakšu, bržu i kvalitetniju komunikaciju i donošenje odluka koje će unaprediti razvoj privrednih odnosa dve države

18. apr 2012

U Zagrebu je danas otvoreno predstavništvo Privredne komore Srbije, što će, kako je istaknuto, imati veliki značaj za snažniji prodor privrednih subjekata iz Srbije na tržište Hrvatske i na jačanje ukupne privredne saradnje dve zemlje.

Predstavnici privrednih komora Srbije i Hrvatske posebno su istakli značaj zajedničkog nastupa srpske i hrvatske privrede na trećim tržištima.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je novinarima da je „ekonomska saradnja Srbije i Hrvatske sve uspešnija“, ali i da „ima prostora za značajniji razvoj“.

Pored Bugarina, svečanom otvaranju Predstavništva PKS u Novinarskom domu u Zagrebu prisustvovali su i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, predsednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević, direktor novog predstavništva PKS u Hrvatskoj Drenislav Žekić, kao i brojni privrednici i predstavnici medija.

„Bilo bi bolje da je predstavništvo PKS otvoreno pre deset godina, kada je Hrvatska privredna komora (HGK) otvorila svoje predstavništvo u Beogradu, ali bez obzira na to cilj je da predstavništvo bude u funkciji srpske i hrvatske privrede“, rekao je Bugarin.

On je dodao da je cilj predstavništva da omogući lakšu, bržu i kvalitetniju komunikaciju i donošenje odluka koje će unaprediti razvoj privrednih odnosa dve države. Kao poseban zadatak Bugarin je istakao poboljšanje regionalne saradnje i zajednički nastup na trećem tržištu.

Prema njegovim rečima, neki od zajedničkih projekata mogu se realizovati, između ostalog, na području agrokompleksa, energetike, hemijske industrije, saobraćajne infrastrukture, turizma i metalne industrije.

Predsednik HGK Nadan Vidošević izrazio je očekivanje da će biti intenzivirani nastupi Hrvatske i Srbije na trećim tržištima, kao i ulaganja multinacionalnih kompanija na ovom području.

„Ukoliko uspemo da prostor istočnog Jadrana ponudimo kao most saradnje između Evrope i sveta živećemo u prosperitetnim zemljama“, ocenio je Vidošević.

Direktor predstavništva PKS u Hrvatskoj Drenislav Žekić istakao je da je otvaranjem predstavništva u Zagrebu „otvorena nova stranica ne samo u ekonomskim odnosima Hrvatske i Srbije“, dok je ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević rekao je da je reč o važnom događaju i izrazio nadu da će saradnja dve države proširiti i na zajedničke nastupe na trećim tržištima koji bi bili korisni za obe države.

Na otvaranju je istaknuto da je ukupna robna razmena Hrvatske i Srbije u stalnom porastu, ali ima prostora za dalji rast. Prema analizi PKS, prošle godine ukupna robna razmena iznosila je 933,6 miliona američkih dolara. Deficit u robnoj razmeni na strani Srbije iznosio 752.000 dolara.

Prema podacima PKS, u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih kompanija, a u Hrvatskoj tek desetak srpskih. Od malobrojnih srpskih ulaganja ističu se investicije u konditorskoj industriji i bankarstvu.

Sredinom 2008. Koncern Svislajon Takovo, jedan od najvećih konditora u regionu, kupio je fabriku Euro Fud Markt iz Siska za 20 miliona evra.

Značajna investicija je, prema PKS, i Tesla štedna banka s osnivačkim kapitalom od tri miliona evra, koje su uložili Fond za razvoj Vojvodine i Fond za razvoj Srbije, ujedno vlasnici banke.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga