Otvoreno pismo pisaca protiv ruskog zakona o gejevima

"Zdrava demokratija treba da čuje nezavisni glas svih građana, a međunarodna zajednica treba da sluša i da se obogati raznovrsnim stavovima u Rusiji"

07. feb 2014

Više od 200 poznatih pisaca potpisalo je otvoreno pismo objavljeno danas u britanskom listu Gardijan u kojem se osuduje ruski zakon o homoseksualcima, i to uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Salman Ruždi, Margaret Atvud i Džonatan Franzen optužili su Rusiju da „guši kreativnost“. Oni su upozorili da zakon o zabrani propagiranja „netradicionalnih seksualnih odnosa“, nedavna zabrana bogohuljenja i mere protiv klevete „predstavljaju posebnu opasnost za pisce“.

„Zdrava demokratija treba da čuje nezavisni glas svih građana, a međunarodna zajednica treba da sluša i da se obogati raznovrsnim stavovima u Rusiji“, navodi se u pismu koje je potpisalo više od 200 pisaca iz 30 država, među kojima su četiri dobitnika Nobelove nagrade za književnost – Ginter Gras, Orhan Pamuk, Elfride Jelinek i Akinvande Oluvole „Vole“ Sojinka.

„Upućujemo apel ruskim vlastima da ukinu te zakone i mere koje guše slobodu izražavanja“, ističu ti pisci.

Rusija je u junu prošle godine usvojila zakon protiv propagiranja homoseksualnosti među maloletnicima, a počiniocima preti zatvor i novčana kazna. Taj zakon je izazvao žestoke kritike zapadnih zemalja, čak i dovođenje u pitanje ispravnosti odluke da Rusija bude domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Kada je sinoć u Soči stigla olimpijska baklja, nevladina organizacija za zaštitu homoseksualaca Ol Aut (All Out) organizovala je demonstracije u 19 gradova u svetu, među kojima su Njujork, Melburn, Pariz i Sankt Peterburg. Demonstranti su pozvali sponzore Zimskih olimpijskih igara da „podignu glas protiv ruskog zakona o homoseksualcima“.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je u utorak u Sočiju da treba da se svi bore protiv „diskriminacije na osnovu seksualne opredeljenosti kao i protiv svih predrasuda“.

„Sport, međutim, ne treba da bude mesto za političko prepucavanja“, dodao je, međutim, Bah.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga