Otvoreno pismo nastavnika: Kome smeta Karlovačka gimnazija?

"Odluka pokrajinskog sekretara unela je veliki nemir i zabrinutost među đake, njihove roditelje i sve zaposlene u Gimnaziji"

18. maj 2017

Zaposelni u Karlovačkoj gimnaziji, nastavno i nenastavno osoblje, uputili su danas otvoreno pismo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Opštinskoj upravi opštine Sremski Karlovci, članovima Školskog odbora Karlovačke gimnazije i medijima – u kojem ukazuju na neopravdano uzastopno poništavanje odluka Školskog odbora Gimnazije o izboru direktora ove ustanove po sprovodenim javnim konkursima.

U pismu se ukazuje da se u već dva ciklusa odlukom resornog pokrajinskog Sekretarijata poništavaju odluke Školskog odbora Karlovačke gimnazije uz nemušta objašnjenja o navodnim manjkavostima konkursa, u kojima navodno nisu bili predočeni svi zakonski uslovi, dok istovremeno nepostojanje takvih uslova u konkursima drugih obrazovnih ustanova nije bila smetnja da se u njima postave direktori.

„Da li nekome smeta Karlovačka gimnazija i njeni profesori? Ovakva odluka pokrajinskog sekretara unela je veliki nemir i zabrinutost među đake, njihove roditelje, ali i sve članove kolektiva. Svi mi koji potpisujemo ovo pismo pitamo odgovorne: da li su razmišljali o tome kakvu poruku ovakvim postupcima nadležnih šaljemo našoj deci?“, ističe se u pismu.

Navodi se da je odlukom resornog pokrajinskog sekretara Mihalja Njilaša od 10. maja 2017. godine odbijena saglasnost na odluku Školskog odbora Karlovačke gimnazije o izboru profesora Milana Đurišića za direktora te gimnazije, s obrazloženjem da odluka nije doneta u skladu sa zakonskom regulativom, te je naloženo da Školski odbor u roku od petnaest dana raspiše novi konkurs za direktora ove ustanove.

U pismi se napominje da je ova odluka stigla imejlom, u petak, 12. maja, te da je Njilaš već u ponedeljak, 15. maja, inače poslednjeg dana u zakonskom roku izjašnjavanja, doneo odluku da za v.d. direktora postavi protivkandidata sa poslednjeg konkursa, profesora fizičkog vaspitanja i rukometnog trenera, gospodina Radovana Kovačevića, koji je već 17. maja stupio na funkciju.

„Ova odluka dolazi u trenutku kada smo mi, profesori i ostali zaposleni u Gimnaziji, ogromnom većinom glasova podržali, a Školski odbor izabrao pravu osobu za direktora Karlovačke gimnazije. Reč je o Milanu Đurišiću, dugogodišnjem profesoru, vrsnom poznavaocu engleskog i drugih stranih jezika, i magistru engleske književnosti (šekspirolog). Naglašavamo da je prof. Đurišić dobio više nacionalnih i internacionalnih priznanja za svoj pedagoški rad, i da, kao i osoba i kolega, uživa veoma veliki ugled u kolektivu zbog svog etičnog, principijelnog i odmerenog ponašanja“, naglašava se u pismu.

Profesori su zato zatražili objašnjenje od nadležnih državnih organa i funkcionera „zbog čega direktor Karlovačke gimnazije ne može biti ličnost za koju su oni procenili da ima sve ljudske, profesionalne i organizacione kvalitete“.

Ukazuje se i da ovo nije prva odluka Pokrajinskog sekretarijata o poništavanju konkursa o izboru direktora Karlovačke gimnazije, te da je prvi javni konkurs, na kojem je u novembru 2016. godine za direktora Gimnazije izabran gospodin Branislav Tubić, profesor muzike, poništen samo pet dana pre njegovog stupanja na dužnost, navodno zbog „manjkavosti i propusta u tekstu oglasa“, a koji nije sadržao zakonsku odredbu (koja se inače u praksi još ne sprovodi) prema kojoj direktor školske ustanove mora posedovati odgovarajuću licencu za rad.

Takvu licencu, dodaje se, tada nijedan kandidat za direktora nije mogao imati jer se sa izdavanjem ovih licenci u to vreme nije ni otpočelo. Napominje se i da je činjenica da ni ostali direktori koji su dobili saglasnost o postavljenju na čelo obrazovnih institucija u 2016. godini nisu imali tekstove javnih oglasa sa ovom zakonskom odredbom, kao i da se pregledom arhive lista „Poslovi“ Nacionalne službe za zapošljavanje „lako može utvrditi o kom procentu javnih konkursa sa pozitivnim ishodom se radi, a u kojoj meri su oni ponovljeni“.

U Gimnaziji je potom 1. februara 2017. godine ponovljen konkurs za mesto direktora ustanove sa korekcijom teksta oglasa i napomenom da kandidat ipak ne mora dostaviti licencu jer se ona ni ne može pribaviti. Nakon toga, međutim, Skupština opštine Sremski Karlovci 17. februara donosi Rešenje o razrešenju gimnazijskog Školskog odbora.

U pismu se navodi da se novi Školski odbor, „posle nekoliko odlaganja i opstrukcije nekih članova“, sastao 7. aprila i verifikovao izbor Milana Đurišića, „jer bi svaka drugačija odluka dovela u pitanje 77 glasova zaposlenih u ovoj instituciji, pošto je njegov protivkandidat Radovan Kovačević imao 15 glasova, dok je pet bilo nevažećih, od ukupno 97 članova kolektiva koji su taj dan glasali“.

Međutim, dva dana pre isteka roka za postavljenje direktora iz resornog Pokrajinskog sekretarijata stiže sugestija Školskom odboru da je u obavezi da raspiše novi konkurs, jer su prethodnom nedostajali podaci o (ne)osuđivanosti za privredni prestup u vršenju njihovih ranijih dužnosti.

„Dakle, za imenovanje direktora Karlovačke gimnazije nije bila dovoljna dokumentacija kao što je Uverenje da protiv kandidata nije pokrenuta istraga, niti je podignuta optužnica (ne starije od 6 meseci), te Uverenje o neosuđivanosti i nepostojanju diskriminatorskog ponašanja (ne starije od 6 meseci, pribavlja ga škola), što za većinu drugih, izabranih i postavljenih direktora obrazovnih institucija u Vojvodini od početka 2017. godine nije važilo„, konstatuje se u pismu školskog kolektiva.

Oni pitaju nadležne kako to da ni u jednom od konkursa objavljenih samo u listu „Poslovi“ Nacionalne službe za zapošljavanj u 2017. godini, nije sadržana takva odredba i da ni jedan od tih konkursa zbog toga nije poništen.

„Zašto pokrajinski sekretar, kada je obrazlagao poništavanje prvog novembarskog konkursa, nije upozorio na ovo krucijalno nepoštovanje odredbi ‘Pravilnika o bližim uslovima za izbor direktora ustanova obrazovanja i vaspitanja’? Razlog je jasan: u tom Pravilniku takve odredbe nije ni bilo!“, ističe se u pismu.

Profesori pitaju po kojoj pravnoj osnovi kandidat Radovan Kovačević ispunjava uslove za funkciju v. d. direktora, kad sporni dokument ni on nema i zašto se ovakva odluka pokrajinskog sekretara sprovodi neposredno pred sam kraj ove školske godine, i to u vreme polaganja završnih maturskih ispita, prijemnih ispita za bilingvalna odeljenja, kao i prijemnog ispita za upis u prvu godinu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga