Otvorene Olimpijske igre u Londonu

Ovogodišnje Igre održavaju se na sportskim terenima u Olimpijskom selu u Londonu i na pojedinim mjestima van grada, uz učešće 10.490 takmičara iz 204 zemlje i teritorije

28. jula 2012

U Londonu su svečano otvorene Olimpijske igre svečanošću nazvanom „Otok čuda“, a da Igre mogu početi saopštila je britanska kraljica Elizabeta II.

Baklja, kojom su mlade nade britanskog sporta zapalile olimpijski plamen što je označilo početak Igara, na putu od Olimpije u Grčkoj do stadiona u Stratfordu u Londonu prešla je 12.875 kilometara.

U petak je jednu od posljednjih dionica prije dolaska na Olimpijski stadion prešla rijekom Temzom na brodu vesla „Glorianna“ koji se zaustavio pored pontona sa ogromnim olimpijskom znakom, koji je bio ukotvljen pored čuvenog mosta „Tower bridge“.

Na stadionu u istočnom Londonu prisustvovalo je oko 60.000 gledalaca, a uz TV ekrane širom svijeta još najmanje milijardu ljudi.

U svečanost, koju je režirao Danny Boyle, uloženo je 36 miliona eura.

Na dan otvaranja ujutro je Big Ben ili Elizabetin toranj, jedan od simbola Londona, odzvonio 40 puta kako bi označio prvi dan Olimpijade. Zvonila su i zvona Vestminsterske katedrale, baš kao i hiljade zvona širom Velike Britanije.

Ovogodišnje Igre održavaju se na sportskim terenima u Olimpijskom selu u Londonu i na pojedinim mjestima van grada, uz učešće 10.490 takmičara iz 204 zemlje i teritorije.

Programom su predviđena nadmetanja u 26 olimpijskih sportova, odnosno 29 disciplina.

Olimpijske igre osigurava 20.000 ljudi, od čega su čak 16.000 profesionalni vojnici.

O sigurnosti učesnika brine i 3.000 volontera kao i regularna policija.

Domaćin Olimpijskih igara s optimizmom je dočekao početak takmičenja, nadajući se osvajanju najvećeg broja medalja u svojoj istoriji.

London, grad domaćin ove godine je postao i prvi grad u kojem će se Igre održati tri puta. Prethodno je bio domaćin 1908. i 1948.

Igre, koje traju od 27. jula do 12. augusta, zajedno su organizovali Olimpijski komitet Velike Britanije i Međunarodni Olimpijski komitet.

(Sabina Čabaravdić, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga