Otvorene nove prostorije Vojvođanske akademije nauka i umetnosti

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je na otvaranju da svako ozbiljno i odgovorno društvo ulaže u obrazovanje, nauku i kulturu i to ne doživaljava kao trošak, već kao investiciju

07. jul 2011

U Novom Sadu danas su svečano otvorene nove prostorije Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU), a pustena je u rad i elektronska enciklopedija Vojvodine, u kojoj su do sada obrađena dokumenta po naučnim oblastima za slovo A.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je na otvaranju da svako ozbiljno i odgovorno društvo ulaže u obrazovanje, nauku i kulturu i to ne doživaljava kao trošak, već kao investiciju.
„VANU je sabrala autoritete iz različitih oblasti nauke i kulture i kao takva ona će u budućnosti biti neizostavan faktor razvoja Pokrajine“, kazao je Pajtić i dodao da očekuje da će VANU dati kvalitetan naučni doprinos, koji će doprineti da Vojvodina bude uspešnija, bogatija, razvijenija.
Prema njegovim rečima, VANU, poput regionalnih akademija širom Evrope nije koncipirana tako da u bilo kom smislu bude suprotstavljena nacionalnoj akademiji, nego da upotpuni ono što čini nacionalnu akademiju i da na regionalnom nivou razvije potencijale koji bi bili zapostavljeni.
Predsednik VANU Endre Pap je rekao da Vojvođanska akademija ima 18 članova, sedam redovnih i 11 dopisnih. Tri člana VANU-a su počasna, koliko ima i inostranih.
„Tokom sedmogodišnjeg postojanja uspeli smo da uspostavimo saradnju sa brojnim akademijama iz inostranstva, kao što su mađarska, rumunska, slovenačka i poljska akademija nauka“, rekao je Pap i dodao da sarađuju i sa kolegama iz Crne Gore i Republike Srpske.
Zakonom  o nadležnostima  Vojvodine utemeljen je pravni status Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, koja je osnovana pre sedam godina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga