Otvorena vrata: Suđenje u razumnom roku je građansko pravo

U saradnji sa Vrhovnim kasacionim sudom, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM promoviše komunikaciju građana i pravosudnih institucija

02. jula 2019

Otvaranje suda prema strankama i jačanje poverenje građana u pravosuđe, veoma su značajni za efikasniji rad sudova, ocenjeno je u diskusiji sa građanima o radu pravosuđa „Tematski otvorena vrata“ koja je danas održana u Osnovnom sudu u Novom Sadu u organizaciji YUKOM-a.

„Za nas iz pravosuđa su dobri ovakvi skupovi jer dobijamo pozitivne reakcije od građana. Do sada nije bilo mnogo ovakvih događaja, njih bi trebalo da bude značajno više“, ocenila je Tatjana Pakledinac, prva zamenica predsednice Osnovnog suda u Novom Sadu otvarajući skup u novosadskom sudu.

Ona je navela da „trenutno u Osnovnom sudu u Novom Sadu radi 102 sudije, dodavši da će uskoro tim sudija biti proširen za još tri sudije.

„U prvih 6 meseci uspeli smo da priliv novih predmeta smanjimo za ukupno 21.654 predmeta, a od starih 6.326 predmeta da rešimo njih 930“, kazala je
Tatjana Pakledinac.

Komentarišući temu današnjih otvorenih vrata „Zašto suđenja dugo traju?“ Biljana Lepotić sudija, Osnovnog suda u Novom Sadu, istakla je da je „suđenje u razumnom roku građansko pravo“.

„U našem zakonodavstu to pravo je definisamo Zakonom o zaštiti prava u razumnom roku koji je donet 2015. godine. Preduslov da se stranka poziva na ovo pravo je i da se i sama ponaša u skladu sa zakonom“, istakla je Lepotić.

Komentarišući uslove u kojima dolazi do eventualno dužih procesa suđenja, sudija Milan Knežević istakao je veliku preopterećenost sudija.

„Sudije odmah na početku svog rada dobiju toliko predmeta da bi im trebalo najmanje godinu i po dana samo njih da rade da bi sve rešili. Osnovni sud doneo je plan za rešavanje starih predmeta i po tom planu sudije su u obavezi da ročišta u tim predmetima ne zakazuju na period duži od mesec dana. Stari predmeti su oni u kojima postupak traje duže od dve godine, a klasifikovali smo ih u četiri kategorije u cilju njihovog brzog rešavanja. U prvu kategoriju spadaju oni predmeti koji traju duže od deset godina, u drugi oni od pet do deset godina, u treću, od tri do pet godina, dok u četvrtu kategoriju svrstavamo one postupke koji traju od dve do tri godine“, dodao je sudija Knežević.

Prema njegovim rečima, dugo trajanje predmeta ne znači obavezno da je povređeno pravo strane na suđenje u razumnom vremenskom roku, često je zbog specifičnosti postupka neophodo čekati određeno vreme za veštačenje, nekad se stranke nalaze na nepoznatom mestu prebivališta, kada se odsutnoj stranci dodeljuje privremeni zastupnik.

U saradnji sa Vrhovnim kasacionim sudom i Osnovnim sudom u Novom Sadu, održana je druga u nizu tematskih otvorenih vrata, koje Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM u saradnji sa jedanest drugih organizacija civilnog sektora u sledećih godinu dana u 15 gradova organizuje u cilju jačanja poverenja građana u rad pravosudnih institucija kroz poboljšanje komunikacije između građana i pravosuđa.

Do kraja godine još dva ovakva događaja biće organizovana u Novom Sadu, ali i u Nišu, Kragujevcu, Somboru, Zrenjaninu, Užicu, Negotinu, Šapcu, Ivanjici, Vranju, Kraljevu, Kruševcu, Pančevu, Leskovcu i Knjaževcu.

Duško Medić (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga