Otvorena virtuelna ahrivska zbirka Baština Hrvata u Srbiji

To je prva Topoteka na području Srbije

10. jan 2020

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata otvorio je virtuelnu arhivsku zbirku “Baština Hrvata u Srbiji” na međunarodnoj platformi Topoteka a u saradnji sa Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja.

To je prva otvorena Topoteka na području Srbije, a 20. na hrvatskom kulturnom prodručju i u njoj se za sada nalazi 107 arhivskih jedinica, među kojima najviše ima fotografija, piše nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice.

Đuvegija i snaša sa svatovima, Glavni sokak u Sonti, Ubacivanje kuruza, Bunjevački salaš – napajanje josaga, Euharsitijski kongres u Subotici, Polivači, Gadne tute, Bunjevke na korzou, neki su od naziva fotografija koje se nalaze u toj arhivskoj zbirci.

Osim naziva fotografije, Topoteka pruža informacije, ukoliko su poznate, o datumu njenog nastanka, mestu, kroz lociranje na Gugl mapama, zatim podatke o vlasniku i autoru fotografije, a ostavljena je mogućnost i za detaljniji opis dokumenta, kao i za tagovanje.

“Želimo da sačuvamo informacije o tim fotografijama, a ne samo fotografije. Sve je manje ljudi koji nešto znaju da ispričaju o fotografijama s početka 20. veka, kada se život itekako razlikovao od ovoga kako ga mi sada živimo, i ovo su nam poslednje šanse da nešto trajno zabeležimo. Ako ne sačuvamo informacije o fotografijama, one postaju bezvredni papiri na kojima su nepoznati ljudi, mesta i događaji”, rekao je Josip Bako iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Dodao je da je ta Topoteka za Hrvate u Srbiji jedino mesto na kojem će sva građa biti sačuvana na jednom mestu.

“Imamo velike manjkavosti što se tiče institucija koje se bave očuvanjem baštine – nemamo muzej, nemamo arhiv, nemamo nikakav prostor gde bi sva ta građa mogla biti pohranjena i zbog toga nam je ova topoteka veoma važna”, kazao je Bako.

Objasnio je da je jedna od osnovnih ideja Topoteke da svako može dati svoj doprinos.

Dodao je da je Topoteka umrežena s arhivskom evropskom zajednicom i kompletan materijal je sačuvan na njihovim serverima.

Hrvatska riječ piše da će se, osim po Vojvodini, građa prikupljati i iz drugih delova sveta gde žive Hrvati, rodom s područja Vojvodine.

Topoteka “Baština Hrvata u Srbiji” otvorena je u okviru projekta “Digitalizacija hrvatske kulturne baštine u Vojvodini – Povijesna građa vojvođanskih Hrvata na Internetu”.

Za prikupljanje već digitalizovane arhivske građe za topoteku otvorena je mejl adresa topoteka@zkvh.org.rs.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga