Otvorena srpsko-austrijska izložba u Zrenjaninu

Izložba je uvod u festival "Dunavski dijalozi 2014"

14. avg 2014

U Galeriji savremene umetnosti u Zrenjaninu danas je otvorena izložba „235 kilometara na 100 godina – srpski i austrijski umetnici danas“, čime je počeo pretprogram Festivala savremene umetnosti podunavskih zemalja „Dunavski dijalozi 2014.“

Naziv izložbe referiše na istoriju, tačnije period od 1914. do 2014. godine, a zajednička istorija u delima umetnika obrađuje se kao deo kolektivne memorije Srbije i Austrije, u kontrastu sa ili suočavajući se sa sadašnjicom. Činjenica je da su geografski dve zemlje veoma blizu, samo 235 km od jedne granice do druge granice, navodi se u pratećem materijalu uz izložbu.

Kustoskinje izložbe su Gerlinde Tuma, Kornelija Konig i Sunčica Lambić Fenjčev. Otvaranju je prisustvovao direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu Nikolas Keler i umetnici iz Austrije Gerlinde Tuma, Andreas Dvorak, Kornelija Konig, Roza Rodelijus, Kurt Špitaler, Rut Brauner. Saradnja se nastavlja u septembru mesecu izložbama srpskih umetnika u Badenu i Modlingu.

Novosadska Galerija Bel art organizuje Drugi festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2014, od 27. avgusta do 15. septembra u Novom Sadu. Specifičnost novosadskih Dunavskih dijaloga su „dijaloške“ izložbe u kojima izlažu po jedan umetnik iz Srbije sa autorom iz neke od podunavskih zemalja. Cilj je da ove male dijaloške forme pokažu da umetnost svojim univerzalnim načinom izražavanja i komuniciranja prevladava socijalne, političke, kulturološke i druge prepreke te da značajno doprinosi međusobnom upoznavanju, razumevanju i toleranciji.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga