Otvorena spomen-kuća slikara naive Martina Jonaša

Jonaš je jedan od osnivača kovačičke škole naivnog slikarstva

10. maj 2014

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i potpredsednik Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak otvorili su danas u Kovačici spomen-kuću poznatog slikara naive Martina Jonaša.

Rodna kuća Martina Jonaša, na godišnjicu njegovog rođenja (9. maj 1924.) pretvorena je u spomen- muzej, a realizaciju tog projekta omogućili su Vlada Slovačke, Vlada Vojvodine, Nacionalni savet Slovaka i Opština Kovačica.

Bojan Pajtić je rekao da su Slovaci uspeli da u Vojvodini sačuvaju svoj identitet i istovremeno da ostave snažan trag u kulturi i društvenom životu Vojvodine i Srbije.

Naivni slikari iz Kovačice – Martin Jonaš, Zuzana Halupova i mnogi drugi, proslavili su bivšu Jugoslaviju, Srbiju i Vojvodinu u celom svetu, naveo je Pajtić.

On je rekao da je Slovačka prijatelj Srbije i zahvalio što ta država veoma snažno podržava Srbiju u procesu evrointegracija i što je spremna da učestvuje u zajedničkim projektima.

„Ova spomen-kuća jeste simbol prijateljstva između dva naroda i dve države“, istakao je Bojan Pajtić.

Miroslav Lajčak izrazio je zadovoljstvo što je zajedničkim naporima uspešno obnovljena rodna kuća Martina Jonaša.

„Nadam se da će buduće generacije posećivati ovu spomen-kuću, kao mesto sećanja na slovačke umetnike i odličnu saradnju koju imamo i koju smo prikazali ovom prilikom“, rekao je Lajčak.

Predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova Makanova potpisala je sa direktoricom Galerije naivne umetnosti u Kovačici Marijom Raspir sporazum kojim je vlasništvo i briga o spomen-kući Martina Jonaša predato toj Galeriji.

Dela Martina Jonaša bila su izložena na više od 450 samostalnih i kolektivnih izložbi u skoro 50 zemalja.

On je jedan od osnivača kovačičke škole naivnog slikarstva, koja je postala u svetu prepoznatljiva po velikom broju Slovaka iz tog banatskog mesta, koji su stvarali na polju naive bez ikakvog slikarskog obrazovanja.

(Beta / Foto: Boris Bílek)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga