Otvorena sesija pred Parlamentom EU u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić u obraćanju je zaključio da je i ovo važan korak ka kreiranju Liderske inicijative za Srebrenicu

06. jul 2020

Pred Parlamentom Evropske unije u ponedjeljak (6. juli) je održana otvorena sesija povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici na kojoj je predsjedavajući Parlamentarne delegacije za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo Romeo Franz, moderirajući raspravu, naglasio da sa gostima želi razgovarati o još uvijek teškom procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

„Važno je napomenuti Inicijativu za Regionalnu komisiju za otkrivanje ratnih zločina i drugih kršenja ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM, (Regionalna komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine), koja se spominje kao važna inicijativa u svakoj od šest rezolucija Evropskog parlamenta koje su uslijedile od godišnjeg izvještaja Evropske komisije o zapadnom Balkanu za 2018. godinu“, kazao je Franz.

Ističe se kako je skup je pratio veliki auditorij iz cijele Evropske unije, a direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić u obraćanju je zaključio da je i ovo važan korak ka kreiranju Liderske inicijative za Srebrenicu.

„Počeli smo s okupljanjem domaćih imenovanih i izabranih zvaničnika, donosilaca odluka, a želimo to proširiti na međunarodnom nivou, te razviti stabilnu grupu Srebrenica Leadership Initiative, koja će imati snažne zagovaračke kapacitete u direktnom djelovanju vlada i parlamenata širom svijeta u borbi protiv negiranja genocida. Taj proces danas ima svoj okvir i upravo ovakvi događaji trebaju biti rezultat takve saradnje“, rekao je Suljagić.

Suljagić je u govoru ocijenio i da je od izuzetne važnosti da Memorijalni centar Srebrenica ima saveznike na tom nivou, te da su svi zajedno posvećeni borbi za istinu.

Gost govornik je bila i direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je, kako se navodi u saopštenju, govorila o važnosti inicijative za REKOM, ali i o drugim aktivnostima koje se tiču borbe protiv negiranja genocida.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Sarajevu, nakon sjednice Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, saopšteno je kako su obavljene gotovo sve pripreme za obilježavanja 25. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, te da su preostali samo određeni tehnički organizacioni detalji.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula će biti ukopano osam žrtava genocida.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida. Još uvijek se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne, od čega jedna nepravomoćna.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Vizura i cenzura
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga