Otvorena Roditeljska kuća u Sremskoj Kamenici

Kuća je namenjena smeštaju dece obolele od malignih bolesti, kao i njihovih roditelja, tokom hemoterapije, koju sprovodi Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Kuća je dobijena zahvaljujući Vladi Vojvodine, a na inicijativu Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti. Nalazi se na Tatarskom brdu u kući koju je država oduzela Darku Šariću, optuženom za šverc velike količine kokaina iz Južne Amerike.

15. mar 2011

U Sremskoj Kamenici danas je otvorena prva Roditeljska kuća u Vojvodini namenjena smeštaju dece obolele od malignih bolesti, kao i njihovih roditelja, tokom hemoterapije, koju sprovodi Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.
Roditeljska kuća dobijena je zahvaljujući Vladi Vojvodine, a na inicijativu Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti, koju je podržao Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.
Nalazi se na Tatarskom brdu u Sremskoj Kamenici u kući koju je država oduzela Darku Šariću, optuženom za šverc velike količine kokaina iz Južne Amerike. Novi enterijer u kući je nabavljen zahvaljujući donacijama.
Kako je saopšteno na otvaranju kuće, namera je da se lečenje obolele dece iz cele Pokrajine sa mestom boravka van Novog Sada odvija što humanije u vanbolničkim uslovima, u prisustvu roditelja.
„Human odnos svakog društva ogleda se, pre svega, u odnosu prema najugroženijima“, rekao je direktor Instituta Georgios Konstantinidis i dodao da se godišnje od malignih oboljenja u toj zdravstvenoj ustanovi leči oko 200 dece.
„Novootkrivenih obolelih od malignih bolesti godišnje ima oko 30, a potrebu za smeštaj u ovom objektu imaće četiri do pet porodica“, rekao je Konstantinidis i naveo da je lečenje dugo, a porodice koje budu smeštene u Roditeljskoj kući će se smenjivati, u zavisnosti od terapijskih potreba.
Vojvođanski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri rekao je da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade  Vojvodine stvaranje uslova za prevenciju bolesti i lečenje obolelih.
On je najavio da je u planu i nabavka vozila za prevoz dece od roditeljske kuće do Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i nazad, za sta je izdvojeno oko 2,5 miliona dinara.
Direktor Uprave za zajedničke poslove Vlade Vojvodine Marko Radosavljević rekao je da će troškove boravka dece i njihovih roditelja u Roditeljskoj kući snositi Uprava.
On je najavio da ćde idućeg meseca na Tatarskom brdu biti otvorena još dva slična objekta – Centar za socijalni rad i Omladinski centar.
Predsednica Vojvođanskog udruženja roditelja dece obolele od raka „Dečji osmeh“ Jolanda Kokora rekla je da je Roditeljska kuća značajna iz materijalnog aspekta jer roditelji obolele dece neće morati da se snalaze za smeštaj tokom lečenja, ali i psihološkog jer lečenje u atmosferi koja je približna kućnoj doprinosti psihičkoj stabilnosti i lakšem izlečenju.
Ona je najavila da će u Roditeljskoj kući biti organizovane radionice psiho-socijalne podrške, koje su od primarnog značaja, a koje će voditi psiholog iz dečje bolnice.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga