Otvorena prva sinagoga u Podgorici

Prva sinagoga u Crnoj Gori smještena je u prostorijama Jevrejske zajednice u Podgorici

05. nov 2013

U Podgorici je u ponedjeljak otvorena sinagoga, prva u Crnoj Gori, a smještena u prostorijama Jevrejske zajednice, gdje je odvojen adekvatan prostor za molitvu.

Jevrejska zajednica je ranije od lokalnih vlasti Podgorice dobila parcelu za gradnju sinagoge i kulturnog centra, koji bi trebali biti otvoreni 2015. godine, prenosi Tanjug.

Luciano Moša Prelević, vrhovni rabin, rekao je da nakon otvaranja sinagoge predstoji teški rad.

„Najveći problem je da sada ne ostane samo na ovome“, kazao je on.

Jevreji u Crnoj Gori su se organizirali kao udruženje građana 2011. godine i ubrzo nakon osnivanja udruženje je preraslo u vjersku nacionalnu zajednicu, s kojom je država ugovorom prije nepune dvije godine regulirala odnose.

Antisemitizam ne postoji

Predsjednik Jevrejske zajednice Jaša Alfandari kazao je ranije da u Crnoj Gori ne postoji antisemitizam.

„Jevreji koji žive u Crnoj Gori ne znaju šta je antisemitizam“, rekao je on i najavio otvaranje i škole u sklopu jevrejskog kulturnog centra, koja će funkcionirati po izraelskom nastavnom programu.

Alfandari je kazao da Jevrejska zajednica ima veoma korektne odnose s Vladom Crne Gore, a razlog tome je što, kako je naveo, obje strane poštuju jedna drugu.

„Vlada Crne Gore je godinu dana nakon našeg osnivanja imala dovoljno sluha da najstariju religiju prizna kao zvaničnu, bez obzira koliko Jevreja ima u Crnoj Gori“, rekao je on.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga