Otvorena obnovljena hirurška intenzivna jedinica u Dečjoj bolnici

Dečja bolnica je trenutno jedna od najmodernijih institucija ove vrste u Evropi

22. apr 2016

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić otvorio je danas obnovljeno odeljenje hirurške intenzivne jedinice i dijagnostičkog centra u novosadskoj Dečjoj bolnici, a radove na obnovi i opremanju finansirala je pokrajinska Uprava za kapitalna ulaganja sa blizu 88,2 milion dinara.

“Dečja bolnica je trenutno jedna od najmodernijih institucija ove vrste u Evropi, u kojoj je omogućeno efikasno lečenje malih pacijenata. Zahvaljujuću višegodišnjem ulaganju, kao i znanju i stručnosti ljudi koji rade u ovoj instituciji, smrtnost obolele dece u pokrajinskom institutu je oko 0,37 posto, što je deset puta manje od srpskog proseka koji je oko 4 odsto“, istakao je Pajtić.

On je pozvao Ministarstvo zdravlja i druge institucije, da slede primer Pokrajinske vlade i da ulažu na način na koji se to čini na nivou Pokrajine, uz konsultacije sa  najeminentnijim stručnim institucijama iz ove oblasti.

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković istakao je da je ulaganjem u obnovu i opremanje Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Pokrajinske vlada pokazala da se ponaša odgovorno i da brine o najmlađim građanima.

„Sada je na lekarima da urade svoj deo posla, da brinu o najmlađim pacijentima da što pre ozdrave i da što kraće ovde borave“, rekao je Malenković.

Direktor Dečje bolnice Slobodan Grebeldinger, istakao je da je danas u ovoj instituciji postignut svetski standard, time što je hirurška intenzivna jedinica koncipirana tako da se nalazi u sklopu operacionog bloka.

Osim toga, obnovljeni su prizemlje i prvi sprat, izmeštena je laboratorija čime je povećan njen kapacitet, proširena hirurška intenzivna jedinica i povezana sa operacionim blokom.

Dijagnostički centar se sada nalazi na jednom mestu, čime se postiže brža i efikasnija dijagnostika, a obnovom prvog sprata Instituta, odeljenje terapije povećano je za osam postelja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga