Otvorena međunarodna konferencija o saobraćaju

Ukazaće se na ključne promene u oblasti saobraćaja koje je potrebno sprovesti

05. nov 2015

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je danas važnost kreiranja humanog i zdravog okruženja i ocenio da su strah od novog, skepsa i nepoverenje spram tehnoloških revolucija prepreke o kojima se posebno mora povesti računa.

Pastor je na otvaranju dvodnevne međunarodne stručne konferencije pod nazivom „U susret humanom gradu – Saobraćaj u gradovima 2030 – Ključne promene“ posebno naglasio temu koja se, prema njegovim rečima, čini ostvarivom u ovom trenutku, a to je izgradnja gušće mreže biciklističkih staza u vojvođanskim gradovima, parkovima i pored reka.

„Moj apel je da učinimo što je moguće više kako bismo promovisali biciklističku kulturu, da se u što većoj meri koristi bicikl ne samo kao vid rekreacije, već i kao svakodnevno prevozno sredstvo“, kazao je predsednik Skupštine Vojvodine.

On je dodao da je taj apel inspirisan brojnim istraživanjima, između ostalog u Briselskom regionu i na Novom Zelandu, koja su pokazala da bi promene saobraćajne infrastrukure, izgradnja i korišćenje posebnih biciklističkih staza, kao i smanjenje brzine kretanja u narednih 40 godina donelo benefite, te da bi emisija štetnih gasova bila prepolovljena.

Pastor je podsetio na dugogodišnju tradiciju vojvođanskog biciklizma i obeležavanje 135. godišnjice od kako su se prvi biciklovi provozali ovim krajevima. On je dodao i da se nada da će se tema investiranja u mrežu biciklističkih staza u Vojvodini, naći u vrhu prioriteta koalicionih sporazuma.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin objasnio je da će na skupu eminentni stručnjaci iz relevantnih oblasti pokušati da daju odgovor na niz aktuelnih pitanja, a pre svega na ključne promene u oblasti saobraćaja koje je potrebno sprovesti.

„Savremene gradove današnjice karakteriše veličina, dinamika razvoja i sve veći broj stanovnika. Međutim, neminovan razvoj gradova i društva nosi sa sobom i mnoge negativne posledice, a najveći pritisak je usmeren ka urbanom saobraćaju. Kao jedna od oblasti koja je u nadležnosti Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošaljavanje i ravnopravnost polova, saobraćaj je važan deo mnogih strateških dokumenata koji su sačinjeni u poslednjem periodu od strane organa Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata“, istakao je Vasin.

BicikliOn je napomenuo da je Pokrajinska vlada u oblasti saobraćaja definisala strateške pravce razvoja, koji se prvenstveno odnose na metode za preusmeravanje drumskog na druge vidove saobraćaja radi ekonomskih razloga i smanjenja emisije štetnih gasova.

„Cilj je da se što više intenzivira i pomogne saradnja nauke i privrede u domenu saobraćaja, kao i plan povezivanja sa okolnim regijama i preuzimanje dobrih iskustava u oblasti finansiranja izgradnje i održavanja saobraćajne infrastrukture. Postavlja se pitanje kako pomiriti dve suprotstavljene tendencije, kako smanjiti zagađenje vazduha u našim gradovima i kako se suočavati sa svakodnevnim porastom dinamike saobraćaja u gradovima. Ove dve naizgled suprotne okolnosti se moraju usaglasiti. Potrebno je doći do rešenja kako saobraćaj nesmetano da se razvija i intenzivira, a sa druge strane, kako ispuniti sve ekološke norme i standarde saobraćaja koje
propisuje EU“, kazao je Vasin.

Dvodnevnu međunarodnu stručnu konferenciju „U susret humanom gradu – Saobraćaj u gradovima 2030 – Ključne promene“ organizovali su Departman za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, pod pokroviteljstvom Skupštine Vojvodine.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja govoriće o specifičnim tematskim oblastima, poput upravljanja promenama u urbanom saobraćaju, izazova razvoja javnog prevoza, promocije i integracije nemotorizovanih vidova prevoza, politike upravljanja parkiranjem, inteligentne, čiste i bezbedne mobilnosti, integralnog uređenja koridora u gradovima i finansiranja održive urbane mobilnosti. Učesnici će nastojati da unaprede aktuelnu situaciju u oblasti saobraćaja u gradovima šireg regiona, podstaknu razvoj privrednog sektora i poboljšaju kvalitet životne sredine i života građana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga