Otvorena makedonsko-kosovska granica

Nakon devet dana blokade, putnici i roba nesmetano se kreću, a makedonski biznis bilježi štetu od pet miliona eura

15. sep 2013

Makedonija i Kosovo ukinuli su od ponoći sve mjere koje su u proteklih devet dana narušavale trgovinsku saradnju i slobodno kretanje građana.

I makedonski vozači uklonili su kamione kojima pet dana nisu dozvoljavali prolazak vozilima kroz granične prelaze iz Makedonije prema Kosovu.

Građani su morali da prelaze granicu pješke.

Nakon nekoliko dana blokade granice i tenzija, kosovski i makedonski ministri trgovine tačno u ponoć sreli su se u zoni između granice Kosova i Makedonije na prelazu Blace. Kažu da protekla nedjelja nije bila laka, ali da je važno da je postignut dogovor.

Putnici zadovoljni

„Naši napori nisu rezultirali brzim rješenjem, ali ovo je proces koji će nam pomoći ubuduće da ne dođe do prepreka između nas“, kazala je kosovska ministrica trgovine i industrije Mimoza Kusari.

„Veliku štetu su imali i biznisi i zato ovo treba da bude lekcija za nas da ubuduće ne dođe do ovakvih problema“, kazao je makedonski ministar ekonomije Valon Saračini.

I putnici su zadovoljni što su makedonski prevoznici iz Makamtransa uklonili blokade. U proteklih pet dana, dok su političari pregovarali, prevoznici nisu dozvoljavali prelaz granice autima, autobusima i kamionima.

„Najbitnije je da su pustili da pređemo kao i dosad i ništa više“, kaže jedan vozač autobusa.

Zbog blokada i zabrana nije bila moguća razmjena roba između Kosova i Makedonije.

Višemilionska šteta

„Procene ekonomista su da je zbog trgovinskog spora koji je trajao devet dana makedonski biznis pretrpeo štetu od pet miliona evra“, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Iz Saveza privrednih komora kažu da je za dobru ekonomiju i napredak najvažnije da se energija uloži u proizvodnju i inovacije, a ne u ograničavanja i blokade.

„Bilo kakvo narušavanje odnosa između Makedonije i Kosova nije dobro. To je loš signal za investitore“, smatra Ognen Orovčance iz Saveza privrednih komora Makedonije.

Makedonija i Kosovo prošle godine su imali trgovinsku razmjenu od 320 miliona eura, sa velikim suficitom na makedonskoj strani.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga