Otvorena Letnja akademija AER-a u Novom Sadu

Nacionalisti žele da podele ljude, a mladi ne treba da ih slušaju

18. avg 2014

Letnja akademija Skupštine evropskih regiona (AER) svečano je danas otvorena u Skupštini Vojvodine i do 23. avgusta će na njoj učestvovati više od stotinu učesnika iz 20 evropskih zemalja.

AER je najveća evropska regionalna asocijacija, čija je Vojvodina punopravna članica od 2002. godine.

Predsednica AER-a Hande Ozan Bozatli iz Turske kazala je da dolazi iz dela sveta koji svedoči o tome da kulturna raznolikost može da izazove i probleme. “Različitost jeste izazov ali i bogatstvo”, kazala je Bozatli i dodala da je cilj Letnje akademije da se uspostavi konkretna interkulturalna saradnja između članova AER-a.

Predsednik AER-ove Regionalne mreže mladih Beat Roner optužio je nacionaliste da žele da podele ljude i poručio da mladi ne treba da ih slušaju. “Hajde da slavimo različitost ovde i kada se vratimo kući. Za mene je različitost prilika i realnost”, rekao je Roner.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da se Vojvodina oduvek nalazila i nalazi na raskrsnici “ratničkih puteva”, ali je u svojoj 300 godina dugačkoj istoriji postala prostor u kome su suživot, multietničnost i tolerancija bili prisutni “pre nego što su se ti pojmovi otkrili”. “Mi smo jedan dobar evropski primer. Danas smo regija u kojoj živi više od 20 nacija, u kojoj je u službenoj upotrebi šest jezika, a javni servis emituje programe na 10 jezika. Sigurno nije preterano kada kažemo da je Vojvodina ‘Evropa u malom’”, poručio je Pastor.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je da se potencijal zla nikada ne sme potceniti i zanemariti, o čemu svedoče i ratovi iz devedesetih godina prošlog veka na prostoru bivše Jugoslavije. Prema njegovim rečima, u Vojvodini nije bilo ratova, jer su građani odoleli onima koji su “sejali mržnju i konflikte”. “U Vojvodini je multietničnost pitanje ne samo dostignutog nivoa prava nacionalnih zajednica, već je pre svega pitanje načina života. Broj mešovitih brakova u Vojvodini je verovatno veći nego bilo gde u regionu i bilo gde u Evropi. To govori o tome da Vojvodina ume da neguje različitost kao svoju prednost”, kazao je Pajtić.

Tema ovogodišnje Letnje akademije je „Multikulturalnost, multietničnost i multijezičnost – regionalna različitost kao preduslov za socioekonomski razvoj“. Na Letnjoj akademiji učestvovaće regionalni političari i službenici, mladi aktivisti u omladinskim regionalnim telima i političkim strankama, a troškove njihovog učešća na Akademiji snose regioni iz kojih dolaze. Osim u Novom Sadu, program će se realizovati i u Sremskim Karlovcima, Kovačici, Belom Blatu, Carskoj bari, Subotici i u Beogradu, gde je poslednjeg dana planirana radna poseta Skupštini Srbije.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga