Otvorena konferencija o vežbanju i kvalitetu života

Ukazivanje na multidisciplinarni značaj sportske nauke za zdravlje i kvalitet života

22. apr 2016

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu danas je otvorena dvodnevna međunarodna konferencija na temu „Vežbanje i kvalitet života“, tokom koje će biti održana plenarna predavanja vrhunskih naučnika iz oblasti sporta, vežbanja i zdravlja.

Pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov ocenio je da je ovo još jedan u nizu značajnih skupova u ovoj godini, što u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, što u organizaciji fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

„Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja jedna je, po meni, narastajuća zvezda, imajući u vidu da je nauka koja se bavi sportskim disciplinama, vežbanjem i zdravljem, iskoračila u jednom pravcu koji  je sasvim drugačiji nego u vreme kada sam ja studirao, kada je sve bilo usredsređeno isključivo za sport. Naše devojke i momci, to znam  po finansiranju naučnih projekata, uhvatili su korak sa svetom u savremenim poimanjima fizičke kulture“, izjavio je Pavlov.

Dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Dejan Madić objasnio je da je ideja da se ukaže na multidisciplinarni značaj sportske nauke za zdravlje i kvalitet života svih populacija i svih uzrasta.

„Danas je tema aktivnog starenja u Evropi veoma važna. Vežba može da zameni lek, ali lek ne može da zameni vežbu. Vežbanje je u funkciji prevencije zdravlja celokupne populacije. Sport je samo vrh ledenog brega, on ima čak više ekonomsko-političke aspekte, na primer: mi hoćemo da naša zemlja bude najbolja na Olimpijadi. Ali ako imamo krive kičme i ravne tabane kod dece, porast procenta arteroskleroze, gojaznosti, osteoartritisa i drugih bolesti, onda je vežbanje, ako se sa njim na vreme počne, može da bude efikasno“, rekao je Madić.

On je istakao i da je ova konferencija još jedna nova šansa da se učvrste postojeće i stvore nove veze sa konkretnim ciljevima, a to su novi projekti i zajednički rad na evropskim projektima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga