Otvorena je Cenzolovka

Sajt će obrađivati i čuvati od javnog zaborava slučajeve poput „Feketića“, „Obrenovca“ i „Doktorata“

28. jun 2014

Slavko Ćuruvija fondacija pokrenula je sajt Cenzolovka (www.cenzolovka.rs), namenjen informisanju javnosti o svim pitanjima od značaja za slobodu medija u Srbiji.

Posle dužeg perioda letargične tišine, objašnjavaju u timu Cenzolovke, nedavni slučajevi uklanjanja sadržaja sa sajtova kritički nastrojenih medija i autora pokrenuli su snažnu debatu o slobodi medija i slobodi govora u Srbiji.

„Svrha Cenzolovke je da na odgovoran, argumentovan i otvoren način doprinese održanju te debate i da u nju uključi što veći broj medijskih profesionalaca, nezavisnih stručnjaka, predstavnika vlasti, ali i običnih građana. Verujemo da je stepen dostignutih sloboda medija u bilo kojem, pa i u našem društvu, direktno zavisan od spremnosti šire javnosti da se uključi u borbu za njih“, navodi se na portalu fondacije.

Kako je najavljeno, Cenzolovka će obrađivati i čuvati od javnog zaborava slučajeve poput „Feketića“, „Obrenovca“ i „Doktorata“ tako što će prikupljati i na jednostavan način predstavljati sve javno dostupne informacije od značaja za njihovo razumevanje.

Cenzolovka, dodaje se, pritom neće donositi sud o tim slučajevima, već će omogućavati korisnicima da direktnim uvidom u njihovu hronologiju i sadržinu sami donesu zaključak.

„Na isti način ćemo beležiti i sve druge slučajeve iz medijske sfere za koje postoji bojazan da sadrže elemente cenzure ili neki drugi oblik pritiska na medije i novinare koji direktno ugrožava pravo javnosti da zna“, poručuju iz tima Cenzolovke.

Na portalu se navodi i da će Cenzolovka pratiti i proces usvajanja i implementacije najavljenih „medijskih zakona“, druge društvene i političke procese koji utiču na stepen slobode govora i slobode medija u Srbiji, kao i sve aktuelne događaje u regionu i svetu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga