Otvorena izložba slika Milana Konjovića u Parizu

Nema boljeg načina za promociju i Vojvodine i Srbije od izložbe Milana Konjovića u Parizu

29. maj 2012

Izložba slika Milana Konjovića “Povratak u Pariz” otvorena je sinoć u Kulturnom centru Srbije u Parizu, u sklopu obeležavanja stogodišnjice stvaralaštva čuvenog slikara iz Sombora.

Izložba, koja će biti otvorena do 30. juna, obuhvata izbor od 25 slika Milana Konjovića (1898-1993).

Slike su deo fundusa Galerije „Milan Konjović” u Somboru, koja je umetnikov legat,  zaveštan rodnom gradu 1966. godine. Zbirka Galerije broji 1.084 Konjovićeva dela i pruža presek kroz čitav njegov  stvaralački vek.

Izložbu je otvorio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, koji je rekao da nema boljeg načina za promociju i Vojvodine i Srbije od izložbe Milana Konjovića u Parizu.

„Ovaj naš veliki slikar uložio je više od osam decenija energije, pregalaštva, rada, sa 6.000 radova. On je bio čovek koji je bio vezan sa jedne strane za Pariz a sa druge strane za Vojvodinu. On je spona između Pariza i Vojvodine”, rekao je Pajtić.

Likovni kritičar Sava Stepanov rekao je da je u Parizu „Konjović postao Konjović”, odnosno u glavnom gradu Francuske on je došao do svog ekspresionizma, do svog karakterističnog izraza po kojem je postao jedan od najznačajnijih umetnika u srpskoj umetnosti 20. veka.

Organizovanje izložbe omogućili su Ministarstvo kulture, Ministarstvo spoljnih poslova, Grad Sombor i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga